Gunoaiele de la Napoli, pazite de armata

Guvernul Berlusconi a declansat un asalt pe mai multe fronturi asupra gunoaielor din Napoli. Le-a indepartat mai intai pe cele care stateau in calea ministrilor, asa incat prima sedinta a cabinetului sa poata avea loc in centrul orasului. Apoi a mobilizat armata si a inasprit legile.

Napoli e ingropat aproape, de mai mult de sase luni, sub gramezile imense de gunoi menajer care ajung uneori pana la primul etaj al blocurilor. De la stadiul de „stare de urgenta”, problema a evaluat la „dezastru natural care va fi tratat ca o eruptie vulcanica”, dupa cum s-a exprimat premierul Berlusconi. Reporterul nostru Anca Mihai a fost la Napoli chiar in ziua sedintei de guvern si a constatat ca deocamdata gunoiul nu a disparut, ci a fost doar redistribuit prin oras.

Dupa prima reuniune a noului executiv, Silvio Berlusconi a anuntat ca au fost stabilite sapte locuri in jurul orasului unde gunoaiele vor fi depozitate. Locatiile au fost declarate „zone militare” si vor fi pazite de membri ai fortelor armate. Oricine va impiedica desfasurarea activitatii de dizolvare a deseurilor va fi pasibil de inchisoare.

Aviz mafiei, pare sa spuna aceste decizii, in conditiile in care gruparile mafiote din provincie au fost cele care pana acum au controlat centrele de depozitare. Cu aceasta ocazie cabinetul s-a mai imbogatit cu o functie noua. Seful Protectiei Civile, Guido Bertolaso, a fost numit secretar de stat responsabil exclusiv cu rezolvarea problemei deseurilor.

Dar Silvio Berlusconi a atras atentia ca gasirea unei solutii pentru gunoaie a fost impiedicata nu doar de celebra Camorra (mafia napoletana). Protestele locuitorilor din zonele unde erau propuse „gropile de gunoi” au periclitat deciziile ferme in acest sens. Daca situatia va persista, grupurile organizate care vor incetini activitatea pot fi acuzate de ceea ce autoritatile au numit „complicitate la actiuni de tip mafiot”.

In strada, pana in ultima zi

In timp ce ministrii dezbateau criza deseurilor, cateva sute de manifestanti defilau in apropierea Castelului Regal unde a avut loc sedinta de guvern. Supravegheati de politie, protestatarii au cerut rezolvarea problemei gunoaielor, dar cat mai departe de Napoli, ca sa nu polueze aerul.

Armata a curatat strazile

Cu o seara inainte de organizarea consiliului de ministri, arma a eliberat orasul de 18 tone de gunoi care au fost incarcate intr-un tren si trimise la reciclat in Germania. In Napoli insa estimarile optimiste vorbesc de mii de tone de gunoaie pe strazi. Locuitorii s-au trezit miercuri dimineata cu un oras pe care nu il mai recunosteau.

„In fiecare zi deschid magazinul si primul lucru pe care il fac de cateva luni este sa indepartez pungile de gunoi din fata usii. Vecinii le arunca de pe balcon in timpul noptii deoarece tomberoanele sunt arhipline. Azi insa am gasit strada maturata si tomberoanele goale. Soldatii ne-au spus sa tinem gunoiul in casa, macar o zi, pana pleaca ei”, mi-a povestit Pasquale Massi (49 ani), proprietarul unei pravalii de produse alimentare asezata pe una dintre stradutele din centrul orasului. Se intampla dimineata. Seara insa, cand s-a retras spre Roma, echipa guvernamentala a lasat in urma tomberoanele pline pana la refuz.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente