Gunoiul clujenilor este plin de alimente dupa perioada sarbatorilor pascale. Intre deseurile clujenilor, la aproape o saptamana de la Paste, se gasesc inclusiv alimente nealterate. Administratorii firmelor de salubritate spun ca situatia se repeta in fiecare an.
Cand vine vorba de mesele de sarbatoare clujenii iau cu asalt marile magazine. Mancarea este principalul motiv pentru care magazinele sunt pline, insa o buna parte din cosul de cumparaturi ajunge in tomberoane. Achizitiile in exces, calcularea gresita a portiilor si a termenelor de valabilitate sunt cateva dintre cauzele care duc la aceasta risipa.
Cu toate ca nu exista studii care sa monitorizeze risipa de mancare in Romania, administratorii firmelor de salubrizare spun ca in tomberoanele din Cluj ajunge multa mancare. “In special dupa sarbatorile de Craciun, Paste, sarbatorile noastre religioase, se arunca o cantitate destul de mare de mancare. Paine, cozonaci, prajituri expirate, verdeturi, toate le gasesc angajatii nostri in tomberoane”, spune Ioan Brie, director de productie la o firma de salubrizare.
Fenomenul risipei de mancare este mult mai ingrijorator in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Britanicii arunca o treime din toata mancarea cumparata anual, cantitate ce inseamna 50% din productia agricola a Regatului Unit sau 50% din importurile de hrana ale Africii. In SUA, risipa de mancare ajunge pana la 40-50% din alimentele produse. Datele apartin Universitatii din Arizona, care a realizat un studiu in acest sens.
Potrivit acelorasi date, in Marea Britanie s-a ajuns, in 2008, la risipa a 16 milioane de tone de alimente, in valoare de 20 de miliarde de lire.