Guvernul Japoniei vrea sa limiteze durata de viata a centralelor sale nucleare la 40 de ani

Guvernul Japoniei vrea sa limiteze durata de viata a centralelor sale nucleare la 40 de ani

Guvernul Japoniei vrea sa limiteze durata de viata a centralelor sale nucleare la 40 de ani, in urma dezastrului nuclear de la Fukushima. Ministrul Mediului Goshi Hosono a declarat ca s-a aprobat un proiect de lege in acest sens, titreaza „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. In prezent, in Japonia, nu exista restrictii privind durata de functionare a centralor nucleare. Proiectul de lege prevede o prelungire a termenului de functionare de pana la 20 de ani.

Intrucat multe din cele 54 centrale nucleare japoneze ating deja in anii urmatori „varsta” de 40 de ani, sunt sanse de a se prelungi durata de functionare a acestora, potrivit specialistilor.

Cele trei reactoare de la Fukushima, prabusite in urma tsunami-ului din martie, au fost construite dupa 1966. Opozitia din Dieta japoneza s-a declarat nemultumita de acest proiect care limiteaza durata de functionare a centralelor nucleare considerand ca, in cazul unui termen de prescriptie, Japonia va fi amenintata de blocaje in ceeea ce priveste aprovizionarea cu energie si o va face dependenta de importuri.
Compania energetica a reusit pana in prezent sa evite blocajele in aprovizionarea cu energie. Cu toate acestea, importurile de energie au crescut, in urma dezastrului, la 21780 miliarde yeni (216 miliarde de euro), ceea ce reprezinta 25 la suta din importurile totale. Costurile ridicate la importul de petrol si gaze au cauzat, pentru prima data din 1980, un deficit in comertul exterior.

Guvernul intentioneaza sa introduca proiectul in parlament astfel incat legea sa fie aprobata pana in luna aprilie, odata cu noul an fiscal. De asemenea, guvernul a decis ca autoritatea centrala de reglementare in domeniul nuclear sa apartina, pe viitor, Ministerului Mediului, in prezent aceasta fiind la Ministerul Industriilor.

Inainte de dezastru, reactoarele nucleare ale centralelor de la Fukushima asigurau 30 la suta din cererea Japoniei de energie electrica, acum procentul este mai putin 3 la suta.

Alte trei reactoare vor fi inchise la sfarsitul lunii aprilie din cauza unor lucrari de intretinere. Reactoarele nucleare in Japonia se inchid la fiecare 13 luni pentru intretinere, fapt pentru care Japonia va primi vizita unui grup de experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Masurile dispuse privind securitatea nucleara, in general, corespund standardelor, potrivit unui raport al AIEA catre autoritatile japoneze pentru siguranta instalatiilor nucleare si industriale. Chiar si dupa testele de stres, inspectiile suplimentare au fost necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *