Guvernul vrea sa modifice taxa auto

Executivul a decis, miercuri, constituirea unui grup de lucru interministerial care sa analizeze eventuale modificari la taxa de poluare auto. Cel mai probabil, eventualele modificari la taxa de poluare vor intra in vigoare incepand cu anul 2011.modificare taxa auto

Reprezentantii Executivului au declarat, marti, la conferinta Mediafax Talks About Auto Industry, ca Guvernul va anunta pana la sfarsitul lunii iunie daca si cum anume va fi schimbat modul de calcul al taxei auto, eventuala modificare urmand sa fie valabila de la inceputul anului 2011.

Premierul Emil Boc a precizat totodata ca situatia taxei auto va fi analizata de un grup interministerial in parteneriat cu mediul de afaceri din sector.

Poluatorul plateste

Fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi anunta, anul trecut, ca autoritatile intentionau sa introduca din 2010, in locul taxei de poluare, un impozit calculat in functie de gradul de poluare, pe principiul „poluatorul plateste”.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia a fost ridicata la inceputul acestui an.

Guvernul estimeaza ca va colecta in acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o suma totala de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste un miliard de lei mai mult decat incasarile efective inregistrate pana la sfarsitul anului trecut.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *