Halda de zgura o ia la vale catre raul Cerna

Halda de zgura de la marginea orasului Hunedoara a redevenit instabila, zeci de milioane de metri cubi de zgura putandu-se pravali oricand in raul Cerna.

halda de zgura
In acest caz, combinatul siderurgic Arcelor Mittal Hunedoara si o parte din oras ar fi inundate. In acest sens, o comisie formata din reprezentanti ai autoritatilor locale va evalua astazi gradul de instabilitate a haldei de zgura, al carei volum total este in jur de 100 de milioane de metri cubi.

Decizia autoritatilor vine in urma faptului ca reprezentantii Arcelor Mittal Hunedoara au informat autoritatile judetene ca stabilitatea haldei este pusa din nou in pericol de modul in care este exploatata. Astfel, pe halda respectiva activeaza de cativa ani mai multe societati care se ocupa cu prelucrarea zgurii si cu valorificarea scoartei de fier. Cele mai intinse suprafete ale haldei au fost concesionate de firmele Slag Processing Service si Granpet Buituri, ai caror reprezentanti s-au acuzat reciproc, in 2006, ca pericliteaza stabilitatea haldei.

Reziduuri de pe vremea comunismului

“Muntii” de zgura de la marginea Hunedoarei au fost inaltati in perioada aniilor “70-“80, pe vremea cand otela riile si furnalele combinatului siderurgic din oras “duduiau”, realizand an dupa an productii-record de otel. Prima alunecare insemnata a haldei de zgura s-a produs in 1974. Dupa incidentul cu pricina, autoritatile au dispus realizarea unui “pinten” de sprijin, pe portiunea de la baza haldei, aflata aproape de laminoarele combinatului si langa malul raului Cerna. In vara lui 2006, in urma unor ploi puternice, pe halda s-a produs o alta alunecare masiva.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente