Pavi – Grisine care ne umfla

Compozitia grisinelor cu un exces de glicede face ca acestea sa aiba o valoare energetica foarte mare. De aceea, sunt contraindicate celor cu probleme de greutate.
grisine cu aditivi
Grisinele cu mac Pavi au in compozitie: faina de griu, sare, drojdie, extract de malt, ameliorator de faina (zaharoza, alpha amilaza), antioxidanti (B.H.A. butilhidroxianisol E 320, acid ascorbic E 300), emulgator (mono si gliceride ale acizilor grasi E 471), mac (3%). Consumind 100 de grame din acest produs veti acumula 277,7 kcal/1163,1 kj, 8,4g proteine, 7,6g lipide si 41,8g glucide.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de panificatie de tip grisine cu profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu absorbtie lenta (amidon din faina de griu), dar si cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat, din extractul de malt si zahar. Din aceasta cauza, incarcatura glicemica a produsului este mare, producind fluctuatii periculoase ale glicemiei. Grisinele au densitate energetica medie spre mare, 277,7 kcal pe 100 de grame. Produsul este obtinut si cu ajutorul aditivilor alimentari din categoria antioxidantilor, emulgatorilor. Dintre E-urile folosite, E 320, butilhidroxianisolul, este cel mai periculos. Acesta poate provoca alergii si stari de somnolenta. Mai mult, induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) si are efecte estrogenice. Cel mai grav este faptul ca E 32O este cancerigen. Grisinele contin o sursa de gluten si sare ascunsa de care trebuie sa se tina cont pentru a nu se depasi cantitatea de 6 grame pe zi pentru un adult.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, avertizeaza specialistul nostru. Diabeticii si cei cu rezistenta la insulina il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, intoleranta la gluten.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, fie bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *