Hunoriada a ajus la Bacau

Hunoriada a ajus la Bacau

Ieri, 22 iulie 2011, in cadrul unui protest spontan in fata Casei de Cultura Bacau, s-au implicat circa 40 de romani, in semn de solidaritate cu sustinatori de pretutindeni ai campaniei Salvati Rosia Montana.

Actiunea, numita sugestiv “Hunoriada” l-a vizat in mod direct pe actualul minstru al Culturii, Kelemen Hunor, care a acordat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, de la Rosia Montana. Astfel,  Ministerul Culturii, „gardianul” patrimoniului national a dat unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa.

Manifestantii au format un cerc uman, simbol al unitatii in lupta pentru salvarea Rosiei Montane si au afisat mesaje precum: „Luati-va voi cianura, noi vrem natura si cultura” ,  “Kelemen Hunor, omul de paie al RMGC”, “Kelemen Hunor, demisia!”, „Aurul nu e al vostru, ci al alegatorilor vostri”, „Cianura, hrana alegerilor”, „O mana spala pe alta si amandoua fura Rosia”. Totodata, in spirit romanesc, s-a cantat “Desteapta-te romane”.

Protestul a durat aproximativ 20 de minute, iar scopul acestei actiuni l-a constituit atragerea atentiei opiniei publice cu privire la efectele negative ale distrugerii irecuperabile a patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana, responsabilizarea cetatenilor si necesitatea actiunii in unitate.

Dana Barcaru a precizat ca desi aceasta a fost prima actiune de sustinere a campaniei „Salvati Rosia Montana” la Bacau, numarul celor prezenti la aceasta actiune spontana a fost neasteptat de mare. „Suntem indignati de decizia ministrului culturii Kelemen Hunor de a da linie verde distrugerii patrimoniului cultural de la Rosia Montana. Cum este posibil ca un ministru al culturii sa sustina tocmai distrugerea acesteia?  ”

Proteste similare au avut loc, saptamana aceasta, in Capitala, in fata sediului Ministerului Culturii, in Piata Unirii din Cluj-Napoca si in Piata Mare din Sibiu.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa vizitati www.rosiamontana.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *