Iancu: Reducerea cotei de emisii scumpeste energia

Reducerea de catre Comisia Europeana a cotei anuale de emisii de dioxid de carbon alocata Romaniei va determina cresterea pretului de productie a electricitatii in medie cu 16%, ceea ce va aduce o scumpire a pretului platit de consumatorii casnici in 2008, potrivit deputatului Iulian Iancu, presedintele Comisiei Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, curentul electric va fi mai scump cu 5-6% pentru populatie in 2008. „Reducerea de catre Comisia Europeana (CE) a cotei anuale de emisii poluante cu 20,7% va determina cresterea pretului de producere a energiei si va afecta si consumatorii si unele industrii, precum cea a sticlei, de ingrasaminte, de aluminiu sau a lemnului”, a declarat, ieri, presedintele Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la un seminar pe teme de energie, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana a redus, in octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. Iulian Iancu a calificat gestul Comisiei Europene ca unul „dur” la adresa Romaniei, o tara care vrea sa-si creasca competitivitatea economica.

Acesta este de parere, potrivit sursei citate, ca este nevoie de o reactie a autoritatilor.Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990. Totodata, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a afirmat, saptamana trecuta, ca Romania este nedreptatita de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si ca va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state. Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptata in urma unor discutii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Me- diului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.

Pana la modificarea cotelor alocate initial, potrivit mecanismelor Protocolului de la Kyoto, Romania era tinta companiilor straine dornice de a achizitiona credite-carbon, in Occident fiind puse de ani de zile bazele unui comert cu emisii de carbon.

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *