Iarna nu incetineste incalzirea globala

Desi Europa a fost lovita de un val de frig aspru, tendinta temperaturii medii globale merge pe o panta ascendenta. Anul 2008 a fost mai friguros decat cel precedent din cauza fenomenului La Nina. In 2009, efectele schimbarilor climatice se vor simti din plin.
incalzirea globala
In Europa, iarna a venit in adevaratul sens al cuvantului, cu ger naprasnic si multa zapada.

Oamenii de stiinta citati de Agentia France Press- precizeaza ca nu trebuie sa confundam temperaturile inregistrate in ultima perioada cu incalzirea climatica in curs.

Studiile privind evolutia temperaturii medii globale calculate din 1850 arata o tendinta de incalzire fara echivoc. „Tendinta, nu incape indoiala, este spre incalzire” explica Michel Jarraud, secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), citat de AFP.

Acesta adauga ca, de la mijlocul secolului al XIX-lea, temperatura globala a crescut cu aproape un grad Celsius. „Problema este ca oamenii confunda vremea cu clima”, a spus si climatologul american Susan Solomon, membru al Grupului interguvernamental pentru studierea climei.

La Nina a determinat frigul din 2008

Secretarul general al OMM a tinut sa precizeze ca, pe parcursul a 160 de ani, tendinta de incalzire s-a suprapus unei variabilitati naturale importante care induce de multe ori confuzie.

Astfel, anul 2008 a fost mai friguros decat 2007, dar se claseaza pe locul al zecelea in topul celor mai caldurosi ani de la inceputul statisticii. Racirea usoara care a avut loc in cursul anului precedent s-a datorat fenomenului La Nina. Fenomenul a determinat racirea apelor de suprafata a Pacificului.

„Timpul este foarte important din punct de vedere local de la un an la altul. Dar atunci cand cauti sa intelegi evolutia climei, trebuie sa te raportezi la o scara mai mare in spatiu (intreaga planeta) si in timp (un numar mare de ani)”, a adaugat Susan Solomon.

Potrivit unui studiu publicat in revista „Nature”, in aprilie anul trecut, incalzirea globala ar putea marca o pauza in deceniul urmator, pe fondul evolutiei naturale a circulatiei curentilor oceanici care au o influenta mare asupra climei intr-o anumita perioada de timp.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *