Centralele atomice vaneaza surse de uraniu

0
658

Se cauta noi zone pentru exploatarea materiei prime din industria nucleara. Noi proiecte se contureaza pentru a reduce efectele crizei globale. Unul dintre acestea readuce in atentie energia nucleara si exploatarea uraniului.
centrale atomice
Uraniul se afla in atentia cercetatorilor, care considera ca alternativa la criza energetica mondiala o pot reprezenta centralele nucleare, scrie „Le Monde”. Insa, pentru a relansa construirea centralelor atomice, este foarte important ca materia prima, adica uraniul, sa fie asigurata.

Astfel, din Canada pana Australia, geologii au inceput sa caute noi surse de uraniu, deoarece, sustin ei, exista si regiuni neexplorate inca, iar resursele identificate pana in prezent sunt insuficiente.

Uraniul extras din mine nu reprezinta decat o parte din necesarul functionarii centralelor atomice, 45% din combustibil provenind din reconversia stocurilor militare ruse si americane si din rezervele acumulate de marile companii de electricitate.

Cantitati mari, intr-adevar, dar care se epuizeaza repede, in ipoteza in care numarul centralelor atomice s-ar putea dubla.

Surse limitate

Aceste vesti insa au inceput sa nasca proteste in randul ecologistilor care reclama proasta gestionare a deseurilor radioactive ce poate duce la accidente catastrofale.

Exploatarea masiva a uraniului poate duce la disparitia acestui minereu care se gaseste in cantitati limitate.

Specialistii spun ca resursele actuale, in cazul in care ar fi exploatate pentru relansarea centralelor atomice, nu ar fi de folos industriei nucleare decat pe o perioada de cel mult 30 de ani.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.