Ecologistii propun solutii – Solutii verzi la criza gazelor

Criza gazelor este un prilej pentru ecologisti de a aduce in atentie chestiunea mijlocelor alternative de producere a energiei. Organizatia WWF face un apel la tarile UE sa demareze programe pentru „inverzirea” productiei de energie. Romania are un singur program.
eficientizare energetica
WWF nu se pronunta asupra conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar accentueaza faptul ca dependenta statelor europene de Rusia trebuie sa inceteze, propunand masuri ambitioase de economisire a energiei si de dezvoltare a energiilor regenerabile. UE importa anual echivalentul in gaze a 100 de milioane de tone de petrol. Pana acum, WWF a incurajat folosirea gazelor naturale ca alternativa mai putin poluanta, benefica pe termen mediu, la energia bazata pe carbune si petrol. Prin urmare, criza de gaze naturale nu ar trebui sa indrepte atentia Europei spre sursele de energie bazate pe carbune sau petrol. Este o oportunitate imensa de exploatare si dezvoltare a surselor de energie curata, cum ar fi vantul si lumina solara.

Potrivit unui raport publicat de Eurima in 2007, cladirile sunt responsabile pentru 40% dintre emisiile de carbon din UE. Din acest punct de vedere, o revizuire a directivei UE din 2002 privind performanta energetica a cladirilor este „o oportunitate extraordinara pentru a reduce consumul de energie cu exact cantitatea pe care Uniunea o importa de la rusi”, dupa cum declara Arianna Vitali, responsabil WWF pe Politici de Eficienta Energetica a Cladirilor.
O solutie inteleapta pentru eficientizarea energetica a cladirilor o reprezinta cladirile verzi. Acest concept se bazeaza pe economia de resurse si pe energia regenerabila, avand ca obiectiv reducerea amprentei ecologice si a efectelor negative asupra sanatatii umane. Beneficiile cladirilor verzi nu se rezuma, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observa si in plan social si economic.

CASA VERDE
Din aceasta perspectiva, programul Casa Verde, initiat anul trecut de Ministerul Mediului din Romania, reprezinta, in ciuda punctelor slabe pe care le prezinta, o initiativa buna. In plus, Romania se bucura de existenta unui Consiliu pentru Cladiri Verzi, Romania Green Building Council, o organizatie ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative, necesare transformarii industriei constructiilor in scopul crearii si renovarii unor cladiri, care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *