Incalzirea globala s-ar putea accelera, intrucat oceanele absorb mai putin CO2

Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale unei scaderi bruste si dramatice in cantitatea de dioxid de carbon abosrbita de oceane, consolidand parerile potrivit carora incalzirea globala se accelereaza.
oceanele absorb mai putin CO2
Apele calde, despre care se crede ca sunt ele insele un rezultat al incalzirii globale, au cauzat declinul, sunt de parere cercetatorii.

Mostre luate din Marea Japoniei in 2008 au fost comparate cu analize ale apei luate in trecut. Descoperirile arata ca apele absorb doar jumatate din dioxidul de carbon, fata de anii 1990.

Acest lucru ar putea insemna ca guvernele trebuie sa creasca obiectivele pentru eliminarea emisiilor de carbon mai repede decat se credea.

Oamenii de stiinta considera ca o schimbare usoara de temperatura in ape ar fi redus un proces cunoscut drept „ventilatie”, care ajuta la absorbtia a un sfert din dioxidul de carbon produs in lume.

Carbonul atras din aer este amestecat de maree si tras catre fundul marii, permitand apei de la suprafata sa absoarba si mai mult.

Dar un studiu, condus de Kitack Lee, de la Pohang University of Science and Technology din Coreea de Sud, a descoperit un nivel scazut al dioxidului de carbon din apele adanci, ce sugereaza ca nu mai este amestecat precum in trecut.

Profesorul a atentionat ca fenomenul are loc si in alte zone decat Marea Japoniei.

„Rezultatul nostru a aratat ca absorbtia oceanica de CO2 a fost afectata in mod direct de slabirea procesului de ventilatie, indusa de incalzire. In alte cuvinte, cresterea temperaturii atmosferice din cauza incalzirii globale poate influenta ventilarea oceanelor, si, prin urmare, scadea nivelul de CO2”, a declarat Lee pentru The Guardian.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *