Iedera fotovoltaica – noua moda a panourilor solare

Iedera fotovoltaica - noua moda a panourilor solare

Cu toate ca sunt foarte utile ca sursa de energie alternativa, estetic vorbind, panourile solare nu produc vreun soi de emotie. Solar Ivy este o solutie interesanta prin comparatie si un adevarat prieten al arhitectilor. Energia nepoluanta nu a fost vreodata pusa intr-o forma mai buna.
Atunci cand spunem panouri solare ne gandim de obicei la bucati patrate, lucitoare si inchise la culoare. Sunt puse pe acoperisul casei nu doar ca sa capteze mai bine razele Soarelui, dar si pentru ca ocupa mult spatiu si, onest vorbind, nu ar primi un premiu pentru design in nici o circumstanta.
Solar Ivy este un produs care in cativa ani ar putea sa inlocuiasca imaginea de acum a panourilor cu celule fotovoltaice. Compania care a initiat proiectul, americanii SMIT (Sustainably Minded Interactive Technology), a avut ca sursa de inspiratie cresterea iederelor pe peretii caselor. Modelul era ideal. O planta cataratoare, iedera se muleaza perfect pe tencuiala exterioara in cautarea luminii. Nu deranjeaza pe nimeni si, chiar daca o face, poate fi ajustata, taiata, inlaturata din zonele in care sta in cale.

Solar Ivy s-ar putea traduce prin „iedera solara“, un sistem in care fiecare frunza este inlocuita de un panou de dimensiuni reduse, foarte subtire si complet reciclabil. „Frunzele fotovoltaice“ sunt sustinute de un cablu din aluminiu, iar ideea vine cu o serie de avantaje incontestabile, chiar daca fata de o retea obisnuitp de panouri pretul este ceva mai mare.

Filmele fotovoltaice pot fi colorate fiecare intr-o nuanta diferita, devin parte a designului cladirii, pot sa se confunde cu tencuiala sau dimpotriva, sa adauge un accent diferit de culoare. Amenajarea este mult mai usoara pentru ca celulele permit aranjarea oricum, la orice distanta unele de altele si in orice densitate, tinand cont evident de nevoile energetice ale locuintei sau biroului. Fiecare „frunza“ poate fi orientata individual pentru a capta mai bine lumina solara, iar greutatea lor nu apasa excesiv pe structura casei.
Iedera metalica „creste“ oriunde, putand sa ia aproape orice forma, se da la o parte in dreptul ferestrelor, acopera cu succes acoperisul fara sa se aseze peste horn si, la nevoie, tine si umbra. Conform producatorului, sistemul este la fel de eficient ca unul traditional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *