Imagini uimitoare cu pesti la adancimi foarte mari

Este intuneric complet, rece ca gheata, iar presiunea este fenomenala. Cele mai adanci zone ale oceanului sunt si printre cele mai putin primitoare de pe planeta. Imagini inregistrate de expeditii recente arata insa ca acolo exista un ecosistem bogat.Synaphobranchus kaupii

Fascinatia omului cu adancurile oceanului a inceput cu o expeditie foarte periculoasa, care a avut loc in urma cu 50 de ani. Pe 23 ianuarie 1960, batiscaful Trieste i-a dus pe Jacques Picard si Don Walsh in Groapa Marianelor, cel mai adanc loc de pe planeta, la 10.900 de metri. Au fost primii si ultimii care au ajuns la asemenea adancimi.

Faptul ca animalele pot exista la asemenea adancimi nu este chiar atat de improbabil. Profesorul Paul Tyler de la National Oceanography Centre, Southampton, Marea Britanie, a spus ca „animalele se adapteaza. Noi credem ca este un mediu ostil, dar animalele de acolo au avut timp de milioane de ani pentru a se adapta conditiilor si mai ales presiunii uriase”, potrivit BBC.

In ultimii ani, echipa Hadeep de la Oceanlab, departament al Universitatii din Aberdeen, au explorat canalele cele mai adanci din lume folosind un vehicul construit pentru a rezista conditiilor extreme din adancuri. Hadal-Lander, un dispozitiv piramidal, are o camera de mare rezolutie prinsa intr-o carcasa de titan cu geamuri de safir. „Dispozitivul este pus in mare si lasat sa se scufunde. Pentru a-l aduce la sufrafata, trimitem o comanda acustica, iar Hadal-Lander arunca balastul si se ridica. Cand este la fundul marii, animalele sunt atrase cu ajutorul momelii, permitand echipei sa filmele animalele in timp ce se hranesc”.

Echipa Hadeep a susprins astfel o serie de imagini uimitoare ale creaturilor la traiesc la diverse adancimi, in zone din toata lumea.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *