Impactul recesiunii asupra climei

solar-impulseLiderii mondiali „nu trebuie sa foloseasca recesiunea ca scuza pentru intarzierea masurilor in ceea ce priveste schimbarile climatice”.

Factorii de decizie la nivel mondial nu pot folosi recesiunea ca scuza pentru a intarzia luarea de pozitie in privinta schimbarilor climatice, potrivit economistilor. Intr-o analiza recenta, acestia prezic faptul ca aceasta criza va scadea emisiile de carbon cu 9% pana in 2012 si va amana izbucnirea unor schimbari climatice „periculoase” cu numai 21 de luni.

Raportul, publicat de catre Centrul ESRC Climate Change Economics and Policy, a comparat previziunile economice facute inainte de criza cu estimari actualizate, tinand cont de situatia economica actuala la nivel mondial. S-a folosit acest raport pentru evaluarea efectelor acestei situatii asupra emisiilor de carbon si deci asupra climatului.

Chiar si urmand cele mai favorabile predictii, economistii prognozeaza o intarziere de 21 de luni in atingerea unui nivel de incalzire cu 2C, comparativ cu temperaturile pre-industriale 2C fiind limita, de la care, conform Uniunii Europene, incep schimbarile climatice „periculoase”.

Profesorul Andy Gouldson, co-autor al raportului si director al Centrului la Universitatea Leeds, afirma ca ajungerea la un consens in cadrul discutiilor pe probleme de clima de la Copenhaga din decembrie este foarte important. „Nu ar trebui sa folosesca recesiunea ca scuza pentru a nu actiona cu ambitie”, spune el.

Raportul, care utilizeaza date economice preluate de la IMF si UK National Institute for Economic and Social Research a relevat faptul ca, chiar si in cazul unei crize la nivelul celei din anii „30, efectele nu ar fi atat de devastatoare pe cat se crede. Emisiile de dioxid de carbon ar scadea, se preconizeaza, cu pana la 23%, limita incalzirii cu 2C fiind astfel amanata cu doar 5 ani.

Daca ne intoarcem la norma obisnuita de emisii o data ce criza economica va fi trecut, urmarile profunde si riscurile severe asupra climei, cat si impactul lor va continua sa creasca. Deci situatia economica actuala nu rezolva problema, nici nu inlatura nevoia unui acord ferm care trebuie adoptat de catre Natiunile Unite cu prilejul conferintei ce va avea loc la Copenhaga in luna decembrie, a spus Gouldson. Echipa lui a preconizat de asemenea si faptul ca emisiile UK vor fi cu pana la 9% mai scazute pana in 2012 decat ar fi fost in lipsa unei situatii economice precum cea actuala.

Scaderea preconizata de echipa de cercetatori in ceea ce priveste emisiile e mult mai severa decat cea preconizata inainte de a se cunoaste efectele reale ale crizei. De asemenea, Agentia Nationala a Energiei a preconizat luna trecuta o scadere de mai mult de 3% in 2009. Gouldson a afirmat ca acest lucru se datoreaza faptului ca echipa sa a luat in considerare cresterea intensitatii de carbon a economiei- cantitatea de carbon emisa de unitate economica- va continua la aceeasi rata.

In fapt, acest lucru va fi putin probabil deoarece mediul business va avea mai putini bani disponibili pentru a investi in energie eficienta si preturi mai scazute, ceea ce le-ar putea reduce stimulii pentru a-si reduce consumul. Deci, cifra de 9% este cea mai optimista previziune, si emisiile actuale ar putea fi mai scazute.

„Este evident ca recesiunea a inlesnit UK indeplinirea angajamentelor luate in urma protocolului de la Kyoto. Insa nu exista ratiune pentru a se complace, data fiind recesiunea si preturile scazute ale energiei , care au incetinit investitiile in ceea ce priveste energia eficienta in mediul business din UK”, a spus Gouldson.

Dr Victoria Johnson, cercetator pe probleme de schimbari climatice si energie, afirma ca aproape toate pachetele de stimuli economici oferite de guverne din toata lumea sunt concentrate mai mult pe cresterea consumului decit pe tehnologiile „eco”. Deci cand economia lumii isi va reveni din recesiune, emisiile de carbon ar putea chiar sa creasca.

„Nu schimbam infrascructura care sta la baza sistemului energetic”, spune ea. „Recesiunea arunca o umbra de indoiala asupra faptului ca, la nivel global, tranzitia spre o economie scazuta in carbon nu are loc”. Ea de asemenea puncteaza faptul ca, parcurgand perioada de criza, intensitatea in carbon a economiei lumii va creste, pe masura ce tarile lumii vor folosi mai mult carbune, cel mai periculos dintre combustibili in ceea ce priveste emsiiile de carbon.

O implicatie a recesiunii este aceea ca a avut loc o scadere dramatica in creidtele pentru carbon in cadrul European Emissions Trading Scheme. Pretul unui credit a scazut de la Euro30 in vara lui 2008 la aproximativ Euro13. Acest lucru inseamna ca vor fi mai putine fonduri disponibile pentru investitii in inovatii in energii eficiente si tehnologii scazute in carbon.
Raportul a fost intocmit de Consiliul de Cercetare Economica si Sociala a UK si Agentia de Protectie a Mediului din Scotia.

Sursa : www.guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *