In Belgia, peste 90% din cantitatea de gunoi este reciclata si valorificata

In timp ce in Romania reciclarea ramane la rusinosul procent de 1%, Belgia ocupa primul loc in Uniunea Europeana in termeni de reciclare, cu un procent de aproape 90%. De ce la ei se poate si la noi nu? E foarte simplu. Totul tine de bani. In Belgia cu cat produci mai mult gunoi, cu atat platesti mai mult, amenzile sunt usturatoare iar respectul pentru natura se invata din primii ani de viata.

In ultimii 10 ani belgienii au invatat cel mai bine cum sa faci bani din gunoi. Acum, mai bine de 90% din cantitatea de gunoi este reciclata si valorificata.

Cu tehnologie si pricepere dintr-un PET se pot realiza 10 pixuri, din 10 PET-uri se poate face un tricou iar lista poate continua. Belgienii nu sunt renumiti pentru berea lor, ci si pentru dozele de bere, pentru ca din 625 de astfel de doze reciclate, se poate realiza o bicicleta.

Belgienii sunt incurajati ca trieze deseurile, pentru ca gunoiul nesortat costa. Se plateste atat sacul de gunoi menajer, 2 euro, cat si kilogramul de gunoi, care costa 70 de eurocenti. La polul opus, colectarea selectiva este aproape gratuita, trebuie doar sa o faci corect.

„Daca in punga de plastic transparenta nu se regaseste gunoiul sortat corespunzator, oamenii nostri lipesc o eticheta pe ea si nu ridica punga. Astfel, cetateanul stie ca nu a colectat corect, trebuie sa ia punga inapoi si sa o scoata rearanjata doua saptamani mai tarziu”, spune William Vermeir, director FostPlus.

In timp ce in Romania pentru gunoi se percepe o taxa infima, iar amenzile pentru nereguli sunt ca si inexistente, in Belgia sanctiunile sunt usturatoare. 250 de euro pentru fiecare punga de gunoi depusa la intamplare. De asemenea, si taxele la groapa de gunoi sunt mari, peste 150 de euro pe tona, asa ca doar o mica parte ajunge in pamant.

Un operator belgian poate ajunge sa colecteze pana la 500.000 de tone de gunoi pe an. 10 % din aceasta cantitate reprezinta gunoi nereciclabil care ajunge la groapa de gunoi si este depozitat sub pamant. Emisiile de biogaz care rezulta sunt folosite pentru a alimenta cu energie si caldura aproximativ 10.000 de familii. Iar transformarea gunoiului in energie nu se opreste aici, in curand el va fi folosit si pentru combustibilul necesar autobuzelor care asigura transportul in comun.

Concluzia? in Belgia nimic nu se pierde, totul se recicleaza. O lectie pe care Romania ar trebui sa o invete cat mai repede, pentru ca din 2015 riscam amenzi de 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii europene daca nu indeplinim tintele de reciclare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *