In Delta Dunarii se desfasoara un profitabil comert cu carne de cal

1
697
Din drumul spre abator, inapoi la Letea. Caii salbatici din Delta revin in mediul lor natural
In Delta Dunarii se desfasoara un profitabil comert cu carne de cal

Pe sub poalele Padurii Letea, din rezervatia naturala Delta Dunarii, se desfasoara un profitabil comert cu carne de cal. El dureaza de mult si se petrece dupa „legea locului”. Prin 2001, vreo 300 de cai au plecat spre abator, isi aminteste agentul agricol din C.A. Rosetti, Aurel Carlan, care, in ciuda numelui, nu este partizanul ocrotirii animalelor, ci al disparitiei lor. Cati au fost manati spre macelarire de-atunci incoace, nimeni nu a tinut socoteala. Caii liberi din Delta sunt ai nimanui si ai tuturor, iar, din acest convenabil gol de proprietate, autoritatile locale si taranii profita.
M-am tot intrebat de ce responsabilii pentru conservarea biosferei Deltei nu au intervenit, pana acum, pentru a proteja Padurea Letea de atacul cabalinelor salbaticite, lasandu-le sa se inmulteasca pana la patru mii de capete, pe teritoriul rezervatiei, aflate in patrimoniul UNESCO. Raspunsul: ca sa nu strice afacerile locale. Un proiect de salvare a padurii si, in acelasi timp, a cailor a existat, in urma cu cativa ani, dar el nu apartinea autoritatilor, ci Fundatiei „Arca lui Noe”, sustinuta de fundatiile „Printul Charles” si Eminescu Trust. Acesta prevedea stramutarea animalelor intr-o zona vecina, dar separata de Padurea Letea, trimiterea lor spre cetatile medievale si alte locuri cu potential turistic, ori spre satele inundate unde oamenii pierdusera tot (Armata se oferise sa ajute cu transportul), darea cailor spre adoptie (chiar si Patriarhia dorea cateva exemplare), masuri de protectie a lor fata de rele tratamente.

Si, cand era gata sa fie pus in aplicare, ce se intampla? Autoritatile sanitar- veterinare emit un ordin, in care decreteaza ca 80 la suta dintre cai au anemie infectioasa si trebuie, urgent, sacrificati. Ordinul reuseste sa stopeze proiectul, iar animale suferinde de o boala contagioasa si mortala se inmultesc si se insanatosesc miraculos, ajungand, in cele din urma, pe mesele italienilor. Conform unei statistici de acum trei ani, Italia importa anual 150 000 de cai pentru carne, din tarile Europei de Est, iar Romania era unul dintre principalii ei furnizori. E un comert crud, cu animale chinuite fara mila, pana la destinatie, calvarul filmat al unui cal romanesc in drum spre Sardegna, sensibilizand populatia si determinand 30 de deputati italieni sa introduca un proiect de lege, care pune caii, poneii, asinii in categoria animalelor de companie, interzicand abatorizarea lor. Daca nu sunt expediate vii, cabalinele din Romania ajung sub forma de carne procesata, un comert care, prin 2007, trecea de sapte milioane de dolari. Ele aduc bani si in alt mod. Pentru fiecare animal din gospodarie, sacrificat din cauza unei maladii infectioase, statul plateste despagubiri. Deci proprietarii primilor cai din Delta aduna cativa urmasi de-ai lor, le pun cipurile luate de la autoritati, primesc de la veterinar certificat ca sunt bolnavi si incaseaza, apoi, compensatiile, care se situeaza intre 2000 si 3000 de lei pentru fiecare animal trimis la taiere. Cipul pare sa fie optional, caci 33 din cei 54 de cai din Letea nu le aveau, iar examenul veterinar, cum zicea un localnic, „nu s-a mai facut de 15 ani”. Si nu-mi inchipui nicio secunda ca, intr-o tara cu o administratie atat de corupta, cipurile si certificatele se dau pe degeaba.

In concluzie, Delta este un imens tarc al cailor de abator. Autoritatile locale sunt complice la macel si isi primesc partea. Guvernatorul Deltei Dunarii, care declara ca ii protejeaza, face exact contrariul. Pentru salvarea lor, lupta Vier Pfoten, alte cateva asociatii si o comunitate online, care s-au mobilizat, ca niciodata, reusind sa opreasca un transport spre abator. Ei s-au solidarizat impotriva cruzimii, lacomiei, minciunii, coruptiei, distrugerii care degradeaza aceasta tara si spera ca salvarea cailor liberi va face lumea un pic mai buna si mai frumoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.