In judetul Satu Mare au mai fost propuse inca doua arii protejate

In judetul Satu Mare au mai fost propuse inca doua arii protejate

La Complexul de Educatie Ecologica „Casa Verde” din Gradina Romei a avut loc recent consultarea publica privind desemnarea de noi situri Natura 2000, organizata de Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare.
Au fost invitati sa participe autoritati ale administratiei publice locale, proprietari de terenuri, custozi ai ariilor naturale protejate, operatori economici, directii si ocoale silvice, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu. Dupa cum ne-a informat Adriana Culda, purtator de cuvant la APM, „au participat reprezentanti ai Primariilor Livada, Micula, Andrid, Certeze, Urziceni, Piscolt, Ciumesti, Botiz, ai Garzii de Mediu, Sistemului de Gospodarirea Apelor, Consiliului Judetean, DADR, Societatii Ornitologice.
S-a subliniat importanta retelei ecologice Natura 2000 existente, si necesitatea de noi propuneri de extindere a siturilor, pentru consolidarea retelei, obligatie ce revine Romaniei ca stat membru al UE.
Pentru judetul Satu Mare propuneri noi de situri sunt: Barsau – Somocuta si Pricop – Huta Certeze, ambele propuse de Muzeul „Grigore Antipa” din Bucuresti. Primul sit se intinde in judetele Satu Mare si Maramures pe 7.920 ha, din care 650 in judetul nostru, iar al doilea sit de asemenea in cele doua judete, pe 3.200 ha, in raporturi egale. Cele doua situri sunt importante pentru speciile de lilieci, amfibieni, dar si pentru mamiferele mari, precum lupul, rasul si ursul, in vederea creerii unui coridor ecologic in aceasta parte a tarii.
Alte probleme dezbatute au privitS realizarea de investitii si obtinerea de fonduri pentru proiecte care ar urma sa se deruleze in ariile protejate sau in vecinatate> lipsa planurilor de management si a reglementarilor aprobate pentru arii protejate> acordarea despagubirilor pentru proprietarii de terenuri aflate in siturile Natura 2000, precum si probleme de restrictie intampinate de acestia> o colaborare mai eficienta intre institutii, factorii interesati si custozii ariilor protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *