In martie 2012, Romania va putea tranzactiona din nou certificate de CO2

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
In martie 2012, Romania va putea tranzactiona din nou certificate de CO2

Laslzo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat miercuri ca este optimist in privinta reluarii tranzactiilor cu certificatele de CO2, in martie 2012.

„In noiembrie a avut loc cea de a III-a audiere in fata Comisieiconstituite in acest caz, iar membrii Comisiei au apreciat progresele realizate si au informat partea
romana ca, daca studiile si reglementarile necesare vor fi finalizate, nu mai exista motive pentru a mentine suspendarea.

Astfel ca, cel mai probabil in martie 2012, aceasta ar putea fi ridicata si Romania va putea tranzactiona din nou certificate”, a declarat Laszlo Borbely, conform unui comunicat al ministerului Mediului, remis Ziare.com.

Borbely a precizat ca este nemultumit si de absorbtia slaba a fondurilor europene.

„Chiar daca nu noi suntem implicati in implementarea proiectelor, ci autoritatile publice locale, sunt nemultumit. Totusi, anul 2011 a fost caracterizat de o crestere considerabila a numarului de proiecte aprobate, respectiv de la 160 la sfarsitul anului 2010 la 289
in prezent, si in mod evident de cresterea valorii platilor efectuate catre beneficiari. Astfel, valoarea prefinantarii s-a majorat de 1,8 ori, in timp ce platile catre beneficiari au crescut de 3,7 ori”, a mai spus ministrul.

Borbely, nemultumit de taierile de arbori si slaba absorbtie a fondurilor europene

Ministrul Mediului a adaugat ca exista si o problema in domeniul defrisarilor si a furturilor de material lemnos din paduri, insa ca a crescut numarul controalelor efectuate impreuna cu Politia si Jandarmeria.

In ceea ce priveste Casa Verde pentru persoane fizice, Laszlo Borbely a anuntat ca „programul s-a dovedit a fi un succes, in ciuda opiniilor unora”. „In anul 2011 au fost aprobate 16.146 de dosare din cele depuse in 2010, in valoare totala de 97.175.872,13 lei, iar in 2011 au fost depuse alte 23.938 de dosare. Vom continua acest program si anul viitor, cu sume importante”, a mai spus ministrul Mediului si Padurilor, conform sursei citate.

Acesta s-a aratat multumit si de programul „Rabla”, prin care au fost scoase din uz, in ultimii doi ani, peste 300.000 de masini cu o vechime mai mare de 10 ani. Pe baza tichetelor au fost achizitionate 98.766 de masini noi, din care 41.661 din industria autohtona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *