In mod inedit, bombele nucleare folosite acum cateva decenii ar putea salva elefantii de la disparitie!

In mod inedit, bombele nucleare folosite acum cateva decenii ar putea salva elefantii de la disparitie!
In mod inedit, bombele nucleare folosite acum cateva decenii ar putea salva elefantii de la disparitie!

Anchetatorii care investigheaza cazurile de braconaj spera sa opreasca uciderea ilegala a elefantilor cu ajutorul unui instrument nou de analiza a fildesului ce foloseste reziduurile nucleare pentru a stabili varsta acestuia.
Zeci de mii de elefanti sunt vanati anual pentru fildesul lor. Se estimeaza ca mai traiesc cel mult 470.000 de elefanti africani, fiind o specie vulnerabila, iar elefantul asiatic mai numara doar 30.000 de exemplare, fiind amenintat cu disparitia.

In ciuda tratatelor internationale ce interzic din 1975 comertul cu fildes provenit de la elefantii asiatici si din 1989 cel provenit de la elefantii africani, macelul continua, in mare parte deoarece politistii nu dispun de metode prin care sa stabileasca varsta fildesului.

„Am conceput un instrument care ne permite sa stabilim varsta unui colt sau a unei bucati de fildes, iar acest lucru ne spune daca a fost achizitionat legal”, afirma Kevin Uno, autorul studiului publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences in care este descrisa noua metoda.

„Metoda noastra de datare este accesibila ca pret tuturor guvernelor si agentiilor ce aplica legea, fiind un instrument ce poate ajuta combatarea braconajului si a crizelor comertului ilegal”, spune Uno, cercetator postdoctoral la Universitatea Columbia.

Testul costa aproximativ 500 de dolari si foloseste o tehnica de analizare a cantitatii de carbon-14 din tesuturile de origine animala.

Carbon-14 s-a format in atmosfera in urma testelor nucleare efectuate la nivelul solului in anii ’50 si ’60 de catre SUA in Nevada si Uniunea Sovietica in Siberia.

Nivelul de carbon-14 a atins varful maxim in anii 60, fiind in continua scadere de atunci. Testul conceput de cercetatori ar trebui sa continue sa fie eficient pentru inca aproximativ 15 ani, moment in care nivelul atmosferic al carbonului-14 va cobori la nivelul inregistrat inainte de testele nucleare.

Cercetatorii au testat noua tehnica pe 29 de tesuturi de origine vegetala si animala, printre care colti de elefant, colt de hipopotam, dinti de caine, par de maimuta si iarba din Kenya, fiecare mostra fiind colectata intre 1905 si 2008 la date cunoscute.

Specialistii au descoperit ca diferitele tesuturi ce s-au format in acelasi timp prezentau acelasi nivel de carbon-14.

Cele mai vechi patru mostre erau de la animale care au murit intre 1905 si 1953, acestea prezentand cel mai mic nivel de carbon-14, deoarece decedasera inainte de efectuarea testelor nucleare.

„Cu o datare precisa a varste fildesului putem verifica daca este vorba de comert legal sau nu”, spune Uno.

„Anual, 30.000 de elefanti sunt macelariti pentru coltii lor, astfel ca este o nevoie disperata de a aplica tratatul ce interzice comertul la nivel mondial si de a reduce cererea pentru fildes”, subliniaza specialistul.

Elefantii africani sufera o reducere accelerata a populatiei ca rezultat al braconajului pentru fildes si al pierderii habitatului. Elefantii asiatici sunt in pericol de disparitie, WWF estimand ca acestia mai numara intre 25.600 si 32.750 de exemplare.

Aproximativ 70% din fildesul braconat este vandut in China, SUA fiind cea de-a doua piata de desfacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *