Panourile solare, o piata abandonata? Cum platim pretul duelului Europa-China

Panourile solare, o piata abandonata? Cum platim pretul duelului Europa-China
Panourile solare, o piata abandonata? Cum platim pretul duelului Europa-China

Multe afaceri din domeniul fotovoltaic risca sa intre in colaps daca taxa anti-dumping, aplicata importurilor de panouri solare din China, va fi marita, asa cum prevad directivele europene. Vezi cat de afectata va fi Romania, care sunt cauzele razboiului comercial pornit de Europa si cum reactioneaza chinezii.

Aceasta taxa se ridica la 11,8% si a intrat in vigoare pe 6 iunie. Din august, nivelul ei poate ajunge pana la 68%.

In contextul suprataxarii panorilor solare importate din China, ne-am intrebat in ce masura se vor dezvolta in continuare proiecte solare pe teritoriul Romaniei. Raspunsul nu a fost deloc incurajator.

Derularea proiectele solare este foarte dificila in acest moment datorita unui cumul de factori,reducerea certificatelor verzi, interzicerea amplasarii instalatiilor fotovoltaice pe terenurile agricole siimpunerea de taxe anti-dumping ce genereaza o crestere de preturi si, implicit, o scadere a cererii pe piata.

Afaceri in colaps

„Cunoastem multi operatori din industria fotovoltaica din Romania care au declarat ca vor fi nevoiti sa-si inchida afacerea din cauza taxelor. Doar noi detinem contacte cu 4 parteneri importanti ale caror investii urmau sa se cifreze undeva in jurul valorii de 30 milioane de euro, proiecte care au fost abandonate ”, a spus pentru DailyBusiness.ro Flavius Iliescu, directorul Petawatt Energia.

La 1 martie, Comisia Europeana a dispus inregistrarea tutoror importurilor de produse solare din China pentru a putea aplica retroactiv taxele anti-dumping. Acest lucru a determinat o incertitudine pe piata.

„Din acest motiv, Petawatt si multi alti operatori din industrie sunt pusi intr-o pozitie dificila, pentru ca nu sunt in masura sa furnizeze cotatii de pret clientilor pentru proiecte viitoare sau sa garanteze accesul la volumul necesar de panouri solare”, a subliniat Flavius Iliescu.

De pe 6 iunie a intrat in vigoare o taxa anti-dumping cu valoarea de 11,8%, iar din august nivelul ei poate ajunge pana la 68%, acest lucru ar semna colapsul multor afaceri in domeniul fotovoltaic.

Un studiu realizat de Prognos, un centru de cercetare economica din Elvetia, a aratat ca impunerea de taxe de 60% va genera pierderea a 242 000 de locuri de munca si 27 de miliarde de euro in materie de valoare adaugata, in numai 3 ani.

Taxe de numai 15% vor distruge 85% din cererea pe piata fotovoltaica europeana. Peste 740 de companii ce activeaza pe piata energiei solare europene s-au coalizat, creand  AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy) si au transmis semnale de alarma Comisiei Europene si guvernelor statele membre, pentru a le explica consecintele adoptarii acestor masuri asupra industriei fotovoltaice.

Terenuri si credite bancare luate in baza altor reglementari

Potrivit Petawatt Energia, majoritatea companiilor din industria fotovoltaica din Romania se confrunta cu dificultati.

„Exista multe cazuri de proiecte abandonate, investitorii au renuntat la planurile lor de investitie in Romania. Cei mai multi dintre partenerii contractuali ai Petawatt si-au anuntat intentia de a renunta la executarea proiectului lor, chiar daca multi dintre ei au facut deja achizitia terenului, studii de fezabilitate, proiecte tehnice si, de asemenea, credite bancare”, spune Flavius Iliescu.

Odata cu introducerea de taxe anti-dumping, inclusiv taxe retroactive, investitiile sunt descurajate, iar proiectele fotovoltaice devin lipsite de profitabilitate. Asadar, cererea pentru instalatii solare scade in detrimentul intregului lant valoric al industriei fotovoltaice.

Romania a adoptat o pozitie neutra

Potrivit AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy), 23 de state membre nu au sustinut propunerea Comisiei Europene de impunere a masurilor anti-dumping provizorii aplicate importurilor de produse solare din China. 18 state membre s-au opus (inclusiv Germania), 5 state s-au abtinut (intre care si Romania), in timp ce doar 4 state s-au pronuntat in favoarea impunerii taxelor anti-dumping (Portugalia, Franta, Lituania si Italia).

„Din pacate, Romania a adoptat o pozitie neutra in acest caz”, afirma reprezentantul Petawatt Energia, mentionand ca atat Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania (RPIA), cat si Asociatia Romana pentru Energie Verde si Dezvoltare Durabila (AREVDD), entitati care reprezinta actorii de pe piata fotovoltaica romaneasca, s-au declarat impotriva impunerii de masuri anti-dumping.

Acestea au semnat scrisoarea comuna, adresata de 15 asociatii de profil din UE lui Karel De Gucht, comisarul pentru comert. De asemenea, pozitia industriei a fost facuta cunoscuta autoritatilor prin intermediul unor documente si intalniri la care au participat manageri de companii.

In ceea ce priveste suprafata este dificil de estimat, dar puterea instalata in acest moment in Romania se cifreaza la aproximativ 200 MW, potrivit lui Flavius Iliescu.

Cauzele razboiului comercial

Importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora in Europa au atins o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Cum va fi afectata piata europeana in continuare, in conditiile suprataxarii? Flavius Iliescu ne-a explicat care au fost premisele pentru acest „razboi comercial” dintre Europa si China, dar si care vor fi consecintele:

Masurile de politica publica luate de majoritatea statelor membre ale UE de a reduce numarul de certificate verzi sau tarifele fixe au avut un impact semnificativ asupra industriei fotovoltaice din aval, care a putut supravietui numai pentru ca produse solare din China s-au vandut la preturi care au putut atrage cerere si au permis realizarea unei marje de profit in cadrul lantului valoric fotovoltaic.

Masurile de reducere a schemei publice de sprijin au afectat cererea si, prin urmare, au afectat toti producatorii din industria solara.

Producatorii din UE au suferit mai mult din cauza incapacitatii lor de a realiza rationalizari de cost  si economii de scara, asa cum au reusit companiile din China. De asemenea, producatorii europeni au semnat contracte de aprovizionare cu materii prime pe termen lung atunci cand pretul acestora era foarte ridicat.

China loveste in industria auto europeana

„China a reactionat la aceste masuri ale UE prin introducerea unor investigatii anti-dumping in ceea ce priveste importurile de vinuri din Europa si, mai nou, vizeaza chiar industria auto europeana, ceea ar constitui lovituri foarte puternice pentru producatorii europeni”, spune Flavius Iliescu.

Totusi, recent a avut loc o intalnire intre Karel de Gucht, comisarul UE pentru comert si Gao Hucheng, ministrul pentru  comert al Chinei, si se pare ca exista disponibilitate pentru a negocia un compromis. Ideea principala care trebuie sustinuta este aceea ca situatia actuala a pietei nu lasa loc pentru cresteri de preturi, iar solutia negociata trebuie sa aiba in vedere interesele industriei fotovoltaice din amonte si aval, subliniaza Iliescu.

Producatorii europeni nu si-au luat masuri de protectie inainte de criza

Potrivit AFASE, masurile protectioniste luate de UE afecteaza libertatea comertului international.

„Masurile protejeaza in jur de 40 de companii europene, dar fac rau celei mai mari parti din industrie. In acest moment sunt 744 de companii care sustin cauza AFASE. Nu este vina unei intregi industrii ca producatorii europeni nu au fost prudenti si nu si-au luat masuri de protectie atunci cand situatia era roz, inainte de criza economica”, precizeaza oficialul Petawatt Energia.

In opinia sa, ar fi trebui sa opereze rationalizari de cost, sa se preocupe de acest aspect, nu doar sa profite de beneficiile subventiilor generoase dinainte de criza. Acestea s-au redus considerabil in toate statele UE datorita impunerii unei mai riguroase discipline bugetare. In schimb, companiile chineze  s-au concentrat pe rationalizari de cost  si crearea unor economii de scara.

„Concluzia este aceea ca nu poate sa sufere o industrie intreaga din cauza managementului defectuos al catorva companii europene”, puncteaza Iliescu.

Dezvoltatorii din Romania isi pot permite doar produse chinezesti

Produsele solare din China au generat un boom de dezvoltare in industria fotovoltaica romaneasca si europeana. Reprezentantii din piata spun ca produsele solare din China ofera un raport calitate-pret foarte bun si au alimentat proiectele fotovoltaice din Romania si UE, ajutand la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila stabilite de Strategia Europa 2020 (paritatea grilei de energie).

Energia regenerabila trebuie sa atinga o pondere de 20% din totalul energiei electrice produce. De ce trebuie incurajate investitiile in instalatii fotovoltaice? Pentru ca energia solara este o sursa predictibila de energie, cu un potential urias in Romania, care ofera conditii excelente pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice, spune oficialul Petawatt Energia.

Totusi, acest lucru este dificil de realizat prin panouri solare din UE care au costuri ridicate si inhiba cererea de pe piata, majoritatea dezvoltatorilor din Romania neavand capacitatea financiara de a dezvolta proiecte cu panouri solare europene.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente