In rampa ecologica de la Cristian au ajuns anul trecut 80.000 de tone de deseuri menajere. Peste 4.000 de masini au fost scoase din uz si duse la fier vechi. Au fopst colectate separat mii de tine de hartie, carton, plastic sau acumulatori uzati.
Rampa ecologica de la Cristian, singura autorizata din judetul Sibiu, in baza noilor norme, a primit, in 2011, aproximativ 80.000 de tone de deseuri menajere stranse de pe raza intregului judet. Depozitul de la Cristian are o capacitate de depozitare de 2 milioane de tone de deseuri compactate, poate fi exploatat 30 de ani, iar in acest moment, prima celula este in faza de inchidere si functioneaza cea de-a doua celula de depozitare, care are o capacitate de 281.250 de tone de deseuri compactate, a explicat Daniela Maria Stoica, directorul executiv al Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu, in sedinta Colegiului Prefectural de ieri.
In judetul Sibiu functioneaza mai multi operatori de salubritate, fiecare av]nd anumite zone unde asigura aceasta activitate: Getesib in localitatile Ocna Sibiului, Sura Mare, Loamne`, Sura Mica, Rosia si cartiere din Sibiu; Schuster & CO Ecologic in orasul Cisnadie si cartiere din Sibiu, ECO-SAL in municipiul Medias si 13 comune cu satele apartinatoare din zona de nord a jud. Sibiu; SC ECO Valea Hartibaciului in orasul Agnita si comunele Bradeni, Bruiu, Chirpar, Merghindeal, Iacobeni, Barghis; ECO Marginime in orasele Saliste, Miercurea Sibiului cu comunele si satele apartinatoare.
Toti acesti operatori au colectat 950 de tone de deseuri de hartie si carton, 483 de tone de deseuri de plastic si 91 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice.
La randul lor, o serie de operatori economici au colectat peste 8.000 de tone de deseuri de hartie si carton, 1713 tone de platic, 174 tone de deseuri medicale, 307 acumulatori uzati si 486 tone de ulei uzat.
Incepand din acest an, administratiile publice locale sunt obligate sa asigure colectarea separata cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla..