Incepand de ieri, vineri, rezervatia de zimbri din Padurea Slivut, aflata la circa trei kilometri de orasul Hateg, are un nou membru.
Primul pui din acest an
“Este primul pui din acest an, are 45 de kilograme si este foarte frumos si sanatos. Este femela si a primit numele de Romanca. De fapt, toate numele pe care le dam nou-nascutilor trebuie sa contina indicativul Romaniei – RO (Roxana, Romanita, Romulus etc). Puiul a fost fatat chiar de Roxana, conducatoarea grupului de zimbri, iar pe tatal sau il cheama Rosu. Datorita faptului ca provine din mama-lider, adica femela dominanta, a fos acceptat de grup, fara probleme, si nu s-a mai impus izolarea sa”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, dr. Constantin Mihaila, managerul spitalului veterinar Andivet din Deva, medicul specialist care asigura asistenta sanitar-veterinara zimbrilor de la Hateg.
Urmeaza transferuri
Mai trebuie precizat ca ani de zile, in rezervatia de la Hateg au trait numai adulti, iar la un moment dat, aceasta era pe cale de desfiintare, deoarece aici ramasese un singur exemplar. Lucrurile au evoluat insa in bine, iar acum, in padurea Silvut, numarul zimbrilor este in continua crestere, ajungand la 13, dintre care sapte sunt masculi, iar sase sunt femele. Mai mult de atat, pentru a nu aparea consangvinizarea (exista pericolul aparitiei unor boli care sa decimeze intreaga populatie) si pentru a se face schimbari la nivel de genofond, urmeaza sa fie realizate noi transferuri, in vederea resalbaticirii zimbrilor, in conditii naturale. Un astfel de transfer va fi facut chiar sambata viitoare, cand femela Romanita va pleca la Armenis (Caras-Severin), iar in locul ei va veni o femela din Olanda.
Infiintata in anul 1958
Nasterea unui pui de zimbru reprezinta un eveniment extrem de important. Rezervatia de zimbri de la Hateg a fost inaugurata in anul 1958, adica la 110 ani dupa ce ultimul zimbru a fost impuscat in padurile din Moldova. Primii doi zimbri au fost adusi la Hateg din Polonia, dupa care s-a incercat marirea populatiei de animale prin reproducere pe cale naturala si aducerea a inca doi zimbri, tot din Polonia, in anul 1963. Rezervatia de la Hateg poate fi vizitata pe tot parcursul anului, iar zimbrii pot fi vazuti intr-o zona special imprejmuita, cu vegetatie forestiera, unde turistii au posibilitatea sa-i admire in siguranta.