In Vauban, Germania, automobilele sunt o specie pe cale de disparitie

Mica suburbie Vauban, de langa Freiburg, Germania, a decis sa limiteze accesul autovehiculelor doar pe strada principala si alte cateva drumuri secundare, in principal aflate la marginea localitatii. Locuitorii pot detine autoturisme, dar trebuie sa le parcheze in afara localitatii si sa plateasca o taxa de zeci de mii de euro pe an pentru locul de parcare.

Vauban nu este o localitate noua, lucrarile s-au incheiat in 2006, insa este modelul pentru asa-numita planificare urbana inteligenta. Planificarea urbana inteligenta poate fi descrisa ca fiind proiectarea unor noi comunitati care seamana cu niste comunitati din vechime. Magazinele, serviciile si scolile sunt in apropierea locuintelor, iar locuintele sunt apropiate unele de altele. Toate zonele sunt usor accesibile cu ajutorul transportului in comun, iar cei care detin autovehicule n-au nevoie de ele decat atunci cand ies din localitate.

Vauban a intrat recent in atentia presei internationale datorita demararii altor proiecte similare, cum ar fi Quarry Village, de langa Oakland, California, SUA. In plus, chiar si unele companii importante se arata interesate de aceasta tendinta. De exemplu, IKEA le-a oferit celor 9000 de angajati ai sai din Marea Britanie biciclete pliabile, iar unele magazine ale sale ofera clientilor biciclete de imprumut, prevazute cu remorci proiectate special pentru transportul pieselor de mobilier produse de IKEA.

Sursa: Triple Pundit

Sursa: Infomediu Europa

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente