IEA estimeaza cresterea energiei consumate de electronice

Un raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) arata ca masurile de reducere a consumului electronicelor nu reusesc sa faca fata cresterii numarului de astfel de aparate. In acest ritm, IEA estimeaza ca electricitatea consumata de electronicele noi se va tripla pana in 2030, periclitand securitatea energetica si tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Electronicele se fac in prezent responsabile de 15% din consumul casnic de electricitate, dar aceasta cota creste rapid, in principal din cauza cererii crescande din tarile in curs de dezvoltare. Sunt deja aproape doua miliarde de televizoare in folosinta, iar peste jumatate din populatia lumii foloseste telefoane mobile. Se estimeaza ca numarul persoanelor care folosesc un computer personal va trece pragul de un miliard pana la sfarsitul anului.

Cresterea cererii se estimeaza ca va adauga 1700 TWh la consumul mondial de energie pana in 2030, echivalentul consumului casnic curent cumulat al Statelor Unite si Japoniei. Costurile suportate de populatie vor creste si ele cu 200 de miliarde de dolari si va fi necesara adaugarea unei capacitati suplimentare de 280 GW.

Ca o veste buna, raportul arata ca tehnologiile deja existente sunt capabile sa scada consumul electronicelor la mai putin de jumatate. Insa va fi nevoie de adoptarea unor reglementari foarte stricte pentru ca acest lucru sa se intample.

Sursa: World Business Council for Sustainable Development

Sursa: Infomediu Europa

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente