Inca 8.000 de puieti plantati de ViitorPlus

0
340
Inca 8.000 de puieti plantati de ViitorPlus
Inca 8.000 de puieti plantati de ViitorPlus

ViitorPlus, asociatia pentru dezvoltarea durabila, a continuat activitatile de ingrijire a celor 21 de hectare de teren agricol degradat impadurite prin proiectul „Adopta un copac!” si de educare a tinerilor, plantand 8.000 de puieti.

In noiembrie, ViitorPlus a organizat activitati de completare pe terenurile impadurite in ultimii trei ani, in cadrul proiectului propriu „Adopta un copac!”

Datorita eforturilor depuse de voluntarii de la plantarile precedente si ingrijirilor din timpul verilor, mai putin de 15% din cele 21 de hectare deja plantate (in comunele Valcelele si Dragos-Voda din judetul Calarasi, unul dintre cele mai slab impadurite judete ale tarii) au necesitat completari, un procent considerat foarte bun de catre expertii silvici, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.

Adopta un copac! nu este un proiect prin care doar plantam, ci unul prin care se nasc paduri si se educa oameni! De aceea cred cu tarie ca participarea la activitatile de ingrijire a padurii este unul dintre cele mai bune moduri prin care putem forma constiinta ecologica a tinerilor”, a declarat Teodora Palarie, vicepresedinte ViitorPlus.

Sase ani pentru a ridica o padurice

Procesul de impadurire este unul complex, de lunga durata, un copac are nevoie de 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. De aceea, ViitorPlus desfasoara dupa plantare si activitati de ingrijire a puietilor: prasire, completare si mulcire. Activitatea de completare presupune plantarea de noi puieti in locurile in care acestia nu s-au prins in etapele anterioare, iar mulcirea presupune realizarea unui pat din resturile vegetale ale plantelor crescute pe langa puietii plantati in anii anteriori. Scopul acestei operatiuni este de a pastra pamantul cald pe timpul iernii si de a impiedica cresterea buruienilor in primavara urmatoare. ViitorPlus continua dupa cei 6 ani de ingrijire a padurii si prin activitatea de monitorizare a dezvoltarii padurii timp de inca 10 ani.

Incepand cu 2007, au fost impadurite 21 de hectare, prin plantarea a aproximativ 130.000 de puieti, in comunele Valcelele si Dragos-Voda din judetul Calarasi. Intregul proiect presupune: studiul tehnic specific amplasamentului, pregatirea terenului, plantarea a cel putin 12 puieti pentru fiecare arbore matur, ingrijirea acestora timp de 5-6 ani (pana padurea isi poate purta singura de grija), activitati educationale, de comunicare si replicabilitate pentru impaduriri in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.