Incalzirea climatica risca sa aiba consecinte devastatoare asupra pasarilor migratoare, prelungindu-le traseul intre Africa si Europa de Nord, potrivit unui studiu britanic.
pasarile migratoare
Traseul pasarilor migratoare spre nord, in cautare de mancare si conditii climatice favorabile, s-ar putea prelungi cu 400 de kilometri, potrivit unuia dintre autorii studiului, Stephen Willis, de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

“Aceste maratoane ar putea fi chiar si mai lungi pentru unele specii de pasari”, este de parere Willis. “Este o stire proasta pentru specii precum silvia de camp, pentru care distanta (parcursa- n.red.) in plus reprezinta o amenintare considerabila”, adauga el.

Autorii studiului publicat de Journal of Biogeography au examinat traseul a 17 specii de silvii, o pasare comuna in Europa.

Cu ajutorul modelelor informatice, cercetatorii au stabilit ca zonele de reproducere a silviilor se vor deplasa mai spre nord, in timp ce zonele in care isi vor petrece iarna vor ramane constante pentru majoritatea speciilor, deci traseul va fi mai lung. Noua dintre cele 17 specii, inclusiv cele ce traverseaza desertul Sahara, vor efectua un traseu mai lung in jurul anilor 2071-2100.

Aproximativ 500 de milioane de pasari migratoare, dintre care unele au o greutate de numai noua grame, parcurg mii de kilometri intre Africa si Europa in fiecare an. Pentru a rezista pe astfel de distante, unele isi dubleaza greutatea inainte de plecare, in timp ce alte ajung sa sa-si micsoreze organele interne pentru a consuma mai putina energie.

“Aceste pasari mici parcurg distante incredibile, ducand pana la extreme limitele lor. Orice face aceasta calatorie mai lunga le poate pune in pericol”, este de parere coautorul studiului, Rhys Green.

Cateva specii precum silvia cu cap negru au inceput deja sa se adapteze, renuntand la a mai migra si petrecandu-si toate iernile in Marea Britanie, insa acest comportament este in continuare o exceptie, arata studiul.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here