Una dintre cele mai vulnerabile regiuni din lume la schimbarile climatice este Asia de sud-est, care ar putea avea mult de suferit in cazul in care pierde recoltele de orez, dupa cum arata o Banca de Dezvoltara importanta in Asia.
Economia regiunii ar putea pierde circa 6,7 procente din PIB pana in 2100, adica de doua ori mai mult decat pierderile medii globale, conform unui raport ADB, privind economia schimbarilor climatice din sud-estul Asiei, citat de Reuters.
„Pana la sfarsitul acestui secol, costurile economiei ar putea atinge 2,2% din PIB, asta daca se ia in considerare un impact asupra pietii de 6,7% din PIB”, se mai arata in raport.
Criza economica actuala ar putea amana oferirea de fonduri pentru intreprinderea de masuri ce ar trebui sa impiedice schimbarile climatice. Cu toate acestea, acum era perioada cea mai buna pentru investitii „verzi” in sectoarele de energie si apa, se mai arata in studiul care vizeaza Indonezia, Filipine, Tailanda si Vietnam.
Aceste scheme de investitii ar putea sa implice orientarea catre folosirea energiei regenerabile la transportul din sud-estul Asiei, unde traiesc circa 600 milioane de persoane. In mod special, o masura cruciala este aceea a diminuarii emisiilor de carbon produse de incendiile din zonele de padure. Energia regenerabila, precum cea eoliana, solara, biomasica sau geotermala se numara printre variantele la care s-ar putea recurge pentru a diminua cantitatea de gaze cu efect de sera.
Insa, in cazul in care nu se face nimic pentru a combate schimbarile climatice, regiunea de sud-est a Asiei ar suferi o scadere simtitoare a recoltelor de orez, de circa 50% pana in 2100, fata de recoltele din 1990. Productivitatea a scazut la 34% in Indonezia si la 75% in Filipine, cu o previziune de scadere si mai mare pana in 2020, in cele patru tari.
Sud-estul Asiei este cea mai vulnerabila regiune la schimbarile climatice din cauza unei activitati economice foarte mare de-a lungul coastelor si a dependentei de agricultura, padurit sau alte activitati ce implica reurse naturale.
In cazul in care ritmul schimbarilor climatice nu este incetinit, milioane de oameni nu vor mai putea produce si nu vor avea suficienta mancare.
„Mai multi oameni vor suferi de foame si vor fi subnutriti, ceea ce va determina aparitia mai multor decese. Va creste si posibilitatea aparitiei conflictelor locale”, se arata in raport.
Pana in 2100 va creste si media temperaturilor anuale cu 4,8 grade Celsius, fata de nivelul inregistrat in 1990. Acest lucru va determina aparitia unei probleme cu apa in sezoanele calduroase, dar si aparitia inundatiilor in timpul perioadelor cu ploi. De asemenea, cresterea frecventei diverselor evenimente meteo extreme, precum seceta, inundatiile, furtunile, va pune in pericol si industria exporturilor.
In aceasta regiune a Asiei, care in 2000 contribuia cu 12% la cantitatea emisa de gaze cu efect de sera, a incercat sa diminueze efectele schimbarilor climatice, insa toate planurile au avut solutii numai pe termen scurt.
Printre masurile ce ar trebui intreprinse se numara si conservarea apei si un management mai bun al rezervelor de apa, obtinerea unor cerealerezistente la temperaturi ridicate, sisteme mai eficiente de irigatie si informarea populatiei in ceea ce priveste combaterea aparitiei incendiilor forestiere.
Sursa: Intact News