Economia mondiala va iesi din criza si va putea sa creeze locuri de munca doar daca vor fi facute investitii in energiile reciclabile, a afirmat, joi, Achim Steiner, directorul general al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
energii reciclabile
Potentialul de creare a locurilor de munca in economia verde este “enorm” si chiar “exponential”, a declarat Steiner in cadrul unei conferinte de presa, cu ocazia reuniunii de la Siracuza a ministrilor Mediului ai tarilor G8 si ai tarilor emergente.

“Nimeni nu isi da seama de faptul ca 2,2 milioane de locuri de munca depind deja, in mod direct, de productia energiilor reciclabile si de faptul ca aceasta cifra este echivalentul ansamblului de locuri de munca din sectoarele petrolului, gazului si carbunelui”, a explicat Steiner, citat de AFP.

In Coreea de Sud, investitiile in “economia verde” au permis crearea a 350.000 de locuri de munca, in special pentru asigurarea aprovizionarii cu apa potabila a populatiei si pentru apararea ecosistemelor.

Daca Europa si alte tari ar proceda la fel, “acest lucru ar permite sa ne gandim ca am asista la o explozie a crearii de locuri de munca in lume”, a mai adaugat directorul UNEP.

El a marturisit ca reuniunea G8 (din care fac parte Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Rusia si Japonia) pe tema schimbarilor climatice de la Siracuza ar putea transmite mesajul potrivit caruia “iesirea din criza economica se va face cu ajutorul investitiilor in mediul inconjurator”.

“Ne aflam intr-un moment al istoriei in care trebuie sa decidem daca viitorul nostru este maro sau verde”, a comentat Steiner. Pentru oficialul UNEP, tarile reunite la Siracuza “au realizat, in sfarsit, ca timpul preseaza atat in cazul in care vrem sa iesim din criza economica, cat si in cazul in care dorim sa salvam locurile de munca, sanatatea, biodiversitatea si prosperitatea pentru prezent si pentru viitor”.

Pana la summitul mondial pe probleme de mediu ce va fi organizat de ONU (Organizatia Natiunilor Unite) in luna decembrie, la Copenhaga, mai raman de rezolvat cateva probleme fundamentale. Acestea privesc obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si finantarea investitiilor necesare revolutiei verzi.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here