Statele lumii sunt in alerta dupa ce zeci de persoane au murit si alte cateva sute au fost infectate cu un nou virus ucigas: gripa porcina, care pare sa fi aparut in Mexic, extinzandu-se ulterior si in SUA. Reprezentanti ai autoritatilor sanitar-veterinare din Texas au avertizat asupra faptului ca virusul acesta ar putea sa devina cel mai devastator din istoria ultimilor 100 de ani daca nu se iau masuri grabnice.
gripa porcina
Comitetul de urgenta convocat sambata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ajuns la concluzia ca aparitia unui virus al gripei porcine transmisibil la om reprezinta “o urgenta din punct de vedere al sanatatii publice”, potrivit AFP.
Tara noastra nu a primit inca nicio alerta din partea UE cu privire la gripa porcina. Cu toate acestea, ANSVSA va initia, incepand de astazi, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci. Potrivit presedintelui ANSVSA, Marian Zlotea, Romania nu importa carne de porc din zona afectata, insa autoritatea a solicitat oficialilor europeni o situatie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigura ca in tara nu a ajuns indirect carne din acea zona si a facut deja o notificare Posturilor de Inspectie Veterinara din Constanta pentru a fi verificate importurile de orice natura venite din zona Americii. In plus, Ministerul Sanatatii a decis ca toti pasagerii care vor ajunge in Romania cu avionul sa completeze chestionare legate de sanatate, ca prima masura de prevenire a patrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul Romaniei. De asemenea, o comisie a Ministerului Sanatatii va evalua stocul de medicamente antivirale, iar medicii infectionisti vor monitoriza cu atentie cazurile de boli virale cu transmitere aeriana.
Gripa porcina se transmite in general de la om la om sau prin contact direct cu animalele. Nu se transmite mancand carne de porc, deoarece temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, precizeaza Centrul american pentru controlul bolilor (CDC), citat de AFP. Vaccinul impotriva gripei umane nu protejeaza impotriva virusului, iar pana in prezent, nu a fost descoperit un vaccin eficient.

Sursa: Curentul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here