Schimbarea climatica nu poate fi abordata eficient decat la nivel international. UE are un rol important in combaterea acesteia. In decembrie 2008 deputatii europeni au votat pachetul de legi privind combaterea incalzirii globale, iar recent au cerut intr-o rezolutie ca UE sa adopte o pozitie comuna privind conferinta internationala de la sfarsitul anului 2009, de la Copenhaga, privind schimbarea climatica.
Tehnologii pentru protectia mediului"
Sansele unei economii cu emisii reduse de CO2 cresc odata cu venirea lui Obama la Casa Alba si cu alocarea de resurse pentru protejarea mediului in China. Ramane de vazut daca India si Rusia se vor alatura celorlalti actori internationali in lupta impotriva schimbarii climatice.

Uniunea Europeana doreste sa isi pastreze rolul de lider mondial in acest domeniu. Pe 17 decembrie 2008, Parlamentul European a adoptat pachetul de legi privind combaterea schimbarii climatice, referitor la sistemul de comercializare a cotelor de emisii, captarea si stocarea bioxidului de carbon, folosirea resurselor de energie regenerabile si reducerea emisiilor de CO2 in domeniul automobilelor.

Pe 4 februarie, Comisia temporara Schimbarile climatice si-a prezentat concluziile, cerand obiective pe termen lung (reducerea cu 80% a emisiilor pana in 2050) si facand recomandari detaliate in vederea combaterii schimbarii climatice.

Pe 11 martie 2009, o rezolutie a Parlamentului European cere adoptarea unei pozitii comune de catre UE privind conferinta internationala de la sfarsitul anului 2009, de la Copenhaga, privind schimbarea climatica.

Dosarul de fata include articolele noastre privind rolul Uniunii Europene in protejarea mediului inconjurator, dar si eforturile Chinei, Rusiei si Statelor Unite in acest sens.

Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here