Incendiu devastator in Parcul National Domogled

Incendiu devastator în Parcul Na?ional Domogled
Incendiu devastator in Parcul National Domogled
Incendiu devastator in Parcul National Domogled

Incendiu devastator in Parcul National Domogled- sute de exemplare din specia protejata ,,Pinul negru de Banat” au cazut prada flacarilor. Pompierii din patru judete au fost mobilizati si azi se asteapta ale intariri.
Focul a izbucnit miercuri iar joi a capatat o si mai mare putere. Peste 60 de pompieri din judetul Caras-Severin au actionat inca de joi pentru a stinge un incendiu de litiera intr-o padure de foioase din Parcul Natural Domogled-Valea Cernei. Lor li s-au alaturat pompieri militari si padurari din judetele Mehedinti, Hunedoara, Timis si Gorj. Comandantul ISU la nivel national a venit sambata la Herculane pentru a superviza desfasurarea actiunii celor implicati in limitarea si lichidarea focarelor de incendiu. Scopul lor era sa limiteze extinderea incendiului spre padurile de pin negru de Banat- specie endemica, monument al naturii. Terenul este deosebit de accidentat si se poate actiona doar cu lopata, paleta si apa carata in pet-uri cu ranita de catre militari, padurari si rangeri ai parcului.
Focul pornit miercuri de pe un versant a reusit sa treaca joi peste creasta muntelui ajutat de vantul care bate deosebit de tare si mai ales, de seceta de pe munte. Incendiul s-a extins si mai mult in decursul noptii de vineri spre sambata. Martorii spun ca ,, focul vine si dinspre Ogasul lui Roset inspre traseul de creasta. Sambata pe la 11-12 era plin de fum in zona iar vantul batea in directia opusa, ceea ce inseamna ca flacarile nu erau foarte departe de acest loc.

In ajutorul pompierilor si padurarilor a venit inca de vineri un elicopter al MAI care a fost dotat la Timisoara cu un recipient special cu care se cara apa din Barajul de pe Cerna si se arunca peste foc, dar rezultatele sunt destul de slabe din cauza vantului puternic si a vegetatiei dese din zona Domogledului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *