Incepand de anul viitor, blocurile ar putea fi reabilitate termic pe fonduri europene

Blocurile de locuin?e din România consum? de 8 ori mai mult? energie ca media UE
Incepand de anul viitor, blocurile ar putea fi reabilitate termic pe fonduri europene
Incepand de anul viitor, blocurile ar putea fi reabilitate termic pe fonduri europene

Incepand de anul viitor, blocurile ar putea fi reabilitate termic pe fonduri europene * fatadele care au apucat sa fie carpite cu polistiren vor fi refacute

Odata cu limpezirea apelor la nivel guvernamental si local, primarul Gheorghe Nichita mizeaza din plin pe sprijin guvernamental pentru continuarea unora dintre proiectele aflate in planurile sale in anii trecuti. Unul dintre aceste proiecte se refera la reabilitarea energetica a blocurilor din Iasi, un proiect despre care primarul Iasului crede ca are nevoie de „o sustinere politica mult mai ampla”. Potrivit reprezentantilor in domeniu, cresterea performantei energetice a cladirilor va putea fi finantata prin fonduri europene nerambursabile, cel mai probabil incepand de anul viitor. „Urmeaza sa gasim oportunitatile juridice, dar una dintre solutiile cele mai viabile este atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea termica. Se lucreaza in acest moment la programul national de reabilitare termica pe fonduri europene pentru ca, daca discutam despre un bloc, doua sau trei, nu este suficient. Ar trebui sa discutam despre toate blocurile si sa pregatim tot orasul pentru acest proiect national. Eu cred in acest program national de reabilitare termica, aflat in acest moment in evaluare la Ministerul Dezvoltarii Regionale, urmand sa fie analizat si de cei de la Autoritatea de Management a Proiectelor Europene si apoi la nivelul Guvernului. Cred ca aici am putea avea o solutie, nu pentru o luna sau doua, ci de la anul viitor incolo sau atunci cand vom putea absorbi fondurile europene disponibile pe axele de pe Planul Operational Regional”, a spus primarul Gheorghe Nichita. Odata atrase aceste fonduri, blocurile din Iasi mai vechi de anul 1990 care nu au fost reabilitate sau care au fost anvelopate doar partial vor intra in refacere totala a fatadelor.

„10-15 la suta din procentul lucrarii va fi suportat de locatari, o parte egala Primaria, iar diferenta – de la bugetul de stat”- Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est

Locatarul imparte aceleasi costuri cu Primaria

Prezent ieri la Iasi, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est, Constantin Apostol, a precizat ca exista deja o directiva a Comisiei Europene de reabilitare energetica a locuintelor mai vechi de anul 1990. Suma ce urmeaza sa fie alocata este foarte mare, de aproximativ 300 de milioane de euro, destinata exclusiv celor 7 orase care sunt poli de crestere, precum Iasul, Ploiestiul, Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj Napoca si Brasovul. „Iasul va fi beneficiarul unui procent de 16,8 la suta din suma, urmand ca 50 la suta sa fie suportata de Comisia Europeana, iar 50 la suta de partea romana, mai exact 10-15 la suta din procentul lucrarii de catre beneficiar, adica locatar – asociatie de proprietari, o parte egala celei ce revine locatarului urmand sa o suporte Primaria, iar diferenta sa fie asigurata de la bugetul de stat. In aceasta iarna se vor putea depune primele proiecte pentru reabilitarea termica”, a declarat Constantin Apostol. In cursul lunii trecute, Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional a aprobat modificarea programului pentru a putea finanta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte la nivelul oraselor din Romania, care fac parte din cadrul Axei prioritare 1 a POR, prin introducerea unui nou domeniu major de interventie – Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor de locuit. „Modificarea textului Programului Operational Regional reprezinta o etapa obligatorie pentru ca lucrarile de reabilitare a blocurilor sa fie realizate si cu fonduri europene. Guvernul Romaniei are acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a finanta, in actualul exercitiu financiar, prin POR, lucrari de reabilitare la blocurile de locuit. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis deja Comisiei Europene o varianta a schemei de finantare pentru eficienta energetica”, a precizat Constantin Apostol.

„Ar trebui sa pregatim tot orasul pentru acest proiect national”– Gheorghe Nichita, primarul Iasului

Elena Udrea a alocat zero lei Iasului „rosu”

Potrivit schemei de finantare propuse de autoritatile romane, in acest program de reabilitare termica vor fi incluse doar locuintele construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, cu concentrare pe acele imobile locuite de persoane expuse riscurilor sociale. Vina pentru care in Iasi nu s-a reabilitat pana acum nici un bloc printr-un program guvernamental sau pe finantare europeana a fost directionata de primarul Gheorghe Nichita catre o singura persoana, respectiv Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului. „Primaria Iasi a beneficiat pana acum de zero lei alocati pentru reabilitari. Am vazut ieri la Bucuresti un tabel centralizator cu alocarile de la Guvern pentru ANL si lucrarile de reabilitare termica. Prima coloana era marcata in culorile politice ale fiecarui primar. In dreptul Iasului era colorat totul cu rosu, iar in rubrica respectiva alocarile bugetare erau zero. Asa aloca Udrea banii catre orasele din tara, dupa culoarea politica. I-am rugat pe cei din USL sa caute acel document si sa-l faca public. Parlamentarilor PDL de Iasi sa le fie rusine ca au permis aceste lucruri si nu au avut nici o reactie. Daca s-ar fi intamplat asa ceva acum, m-as fi ridicat impreuna cu Cristian Adomnitei si as fi avut o reactie sanatoasa”, a spus primarul Gheorghe Nichita. (Nelu Paunescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *