Incepe reconstructia ecologica la Murighiol!

0
575
Începe reconstruc?ia ecologic? la Murighiol!
Incepe reconstructia ecologica la Murighiol!

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii intentioneaza sa investeasca bani in reconstructia ecologica a amenajarii Murighiol. Se va realiza aici si o ecluza care sa lege ghiolul de Dunare.

Investitia costa 5,3 milioane de lei si va fi achitata din fonduri de la Ministerul Mediului. In aceasta zona economica se desfasoara activitati precum pescuitul industrial si pescuitul sportiv cu mijloace si tehnologii traditionale, turism si agrement, inclusiv transport naval.

Amenajarea piscicola Murighiol are o suprafata totala de 2260 ha luciu de apa si este amplasata la nord de localitatea Murighiol, pana la malul drept al bratului Sfantul Gheorghe. Investitia se va realiza doar pe ghiolului Murighiol (denumit Elesteul de crestere EC8) care are de 334 ha si face parte din domeniul public de interes local administrat de Primaria Murighiol.

Ghiolul trebuie decolmatat

„Localitatea Murighiol este amplasata de-a lungul malului, in partea de S si SV a ghiolului, prezentand un interes turistic in zona prin dezvoltarea de pensiuni, campinguri si interes economic pentru localnici“, se arata in caietul de sarcini pentru aceasta investitie.

In anii 1974-1975 ghiolul Murighiol a fost scos din regimul hidrologic natural direct fara a se mai asigura circulatia libera a ambarcatiunilor dintre ghiol si bratul Sf. Gheorghe. Acum, ghiolul prezinta colmatari ale canalelor drenoare si garlelor initiale.

Turistii vor putea trece din ghiol pe Dunare

Scopul realizarii unei ecluze este cel de asigurare in regim controlat a nivelului apei din ghiol si din Dunare (Garla Prorva), a iesirii si intrarii ambarcatiunilor pescaresti si de agrement din Murighiol la Dunare si invers.

De asemenea, ecluza va indeplini si rolul de evacuare controlata a apei din ghiol prin vanetele prevazute in portile ecluzei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.