Indexul Performantei de Mediu 2010: Islanda, cea mai „verde” tara, SUA pe pozitia 61, in scadere fata de 2008

  0
  446

  Potrivit Indexului Performantei de Mediu (EPI), realizat de o echipa de experti de la universitatile americane Yale si Columbia, Islanda este tara care a reusit cel mai bine sa reduca poluarea si administrat cel mai eficient resursele naturale.Islanda

  Cercetatorii au apreciat 163 de tari in functie de realizarile lor in mai multe arii precum protectia mediului, calitatea aerului, administrarea resurselor de apa, biodiversitate, paduri, pescuit, agricultura si schimbari climatice.

  Islanda a obtinut punctaje foarte mari datorita impaduririlor si diminuarii emisiilor de gaze cu efect de sera. Alte tari aflate in fruntea clasamentului sunt Elvetia, Costa Rica, Suedia si Norvegia – tari care au facut investii majore in politici pentru protectia mediului. La polul opus se afla statele africane Togo, Angola, Mauritania, Republica Centrafricana si Sierra Leone.

  SUA s-a clasat pe pozitia 61 anul acesta, mult mai jos fata de 2008, cand a ocupat locul 39. SUA a facut progrese in unele aspecte, cum ar fi asigurarea accesului la apa potabila si impaduriri, insa a avut rezultate slabe in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii aerului in general. Insa, clasamentul nu reflecta si efectele masurilor luate de administratia Obama, intrucat datele utilizate au fost recoltate inainte de 2009.

  20 de tari din Uniunea Europeana, printre care si Marea Britanie si Germania, au obtinut punctaje mai bune decat SUA.

  Romania ocupa pozitia 45 in EPI, iar in clasificarea pe regiuni, ocupa locul 22 in Europa.

  Sursa: HotNews

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.