Guvernul Indiei vrea sa impuste doi iepuri dintr-un foc: planuieste sa angajeze tineri someri care sa planteze doua miliarde de copaci pe marginea soselelor din tara.
Potrivit acestui plan, 300.000 de tineri indieni ar primi un loc de munca, ceea ce ar ajuta tara sa reduca, considerabil, rata somajului in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani; in plus, masura ar ajuta lupta impotriva schimbarilor climatice care afecteaza statul si ar contribui la infrumusetarea drumurilor, scrie Inhabitat, citand publicatiile The Hindu si Treehugger.
“Lungimea soselelor nationale (de tip autostrazi) este de aproximativ 100.000 de kilometri. Planul nostru este de a planta doua miliarde de copaci de-a lungul lor, fapt care va crea locuri de munca pentru someri, pe de o parte si va proteja mediul, pe de alta parte”, a declarat Jairam Gadkari, ministrul Dezvoltarii Rurale din India pentru publicatia The Hindu. Vestea este foarte buna pentru India, care are sase orase in top 10 orase cu cel mai poluat aer din lume.
Un studiu recent, citat de publicatia Treehugger, arata ca frunzele copacilor au capacitatea de a capta particule de praf, mizerie din atmosfera (cele care cauzeaza smogul si proasta calitate a aerului). Cercetatori din Marea Britanie au realizat studiul, demonstrand aceasta capacitate a frunzelor copacilor prin experimente facute intr-un oras britanic, cu particule de fier: in 13 zile, nivelul acestora din aerul analizat a scazut cu 65%, datorita prezentei copacilor (mesteceni) in zona unde a avut loc experimentul.