Indienii, amenintati de surzire din cauza zgomotului

Cu o circulatie infernala si claxoane stridente, cu santiere si uzine in centrul orasului, Bombay, cu cele 18 milioane de locuitori ai sai, este una dintre cele mai zgomotoase metropole de pe planeta.
poluare fonica
In fata acestui vacarm permanent, militantii anti-zgomot se mobilizeaza in acest oras supranumit „New York-ul Orientului”, anunta AFP.

Pentru unul dintre ei, medicul Yeshmant Oke, un medic retras, sanatatea locuitorilor din Bombay si a metropolelor din India este amenintata de aceasta poluare sonora, care a provocat deja numeroase cazuri de surzire.

„Indienii sunt foarte docili”

„Oamenii sufera fara sa spuna nimic si se simt neputinciosi”, spune el. „Ei sunt din ce in ce mai agitati si mai nervosi. Dar cum indienii sunt foarte docili, ei prefera sa suporte galagia vecinilor, mai degraba decat sa protesteze”, arata doctorul.

Aproximativ 120 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de probleme de auz, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii: in afara de surzire, zgomotul excesiv poate sa duca la hipertensiune arteriala, la boli de inima sau psihologice.

Locuitorii din Bombay suporta intre 80 si 85 de decibeli, adica dublul normei maxime recomandate de OMS pentru zonele urbane.

Pana la 145 de decibeli

„Cultura indiana este cu siguranta una dintre cele mai zgomotoase din lume. Oamenii nu isi dau seama ca actiunea unuia dintre ei poate sa-l afecteze pe un altul”, mai spune Oke.

In plus, capitala financiara indiana este paralizata de o circulatie haotica.

Galagia este completata de ricse, taxi-uri, autobuze si motociclete, iar zgomotul facut de lucrarile publice pe santiere ajunge si la 110 de decibeli.

Iar in timpul sarbatorilor religioase, nivelul sonor ajunge si la 125-145 de decibeli.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *