Industria regenerabilelor se plange iar ca-i bate falimentul la usa

Cresterea cotei si sistarea noilor investitii, printre solicitari
Asociatiile si patronatele RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE, care reprezinta industria energiei regenerabile din tara noastra, cu o putere instalata de aproximativ 5.000 MW si investitii de circa 7 miliarde de euro, au solicitat Guvernului, Ministerului Energiei si ANRE (reglementatorul pietei) sa ajusteze urgent cota obligatorie de energie electrica sustinuta prin mecanismul certificatelor verzi, astfel incat intregul sector sa nu intre in colaps.

Operatorii din domeniu doresc sa se gaseasca acel punct de echilibru intre interesul consumatorilor si cel al producatorilor.

Conform unui comunicat remis redactiei, patronatele propun sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, indiferent de capacitate, incepand cu data de 1 septembrie 2015, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt in faze avansate de finalizare a investitiilor si a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice acele masuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, in acest moment, este nefunctional.

In scrisoarea transmisa autoritatilor pe 15 iulie, RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE cer salvarea industriei regenerabilelor de la un colaps iminent. Patronatele solicita majorarea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 si echilibrarea raportului dintre cererea si oferta de certificate verzi.

Ele acuza: „Este important de remarcat faptul ca, in incercarea de a proteja in mod legitim consumatorul final, autoritatile romane ezita sa faca ceea ce toate celelalte guverne au facut in situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pana la identificarea unor solutii de finantare viabile. In sens contrar, autoritatile imping cu buna stiinta investitorii existenti, dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila, spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang, ce va avea in final un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei care a scazut semnificativ, datorita aportului energiei regenerabile”.

La inceputul lunii iulie, patronatele sus-mentionate au anuntat ca piata se confrunta cu un mare exces de certificate si ca licitatiile de pe OPCOM duc lipsa de cumparatori. Asociatiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE au sustinut impreuna ca reducerea cotei in 2014 si in 2015 si mentinerea acesteia in continuare la un nivel scazut de 12,15% pentru 2016 fata de 17%, cat era stabilit in Legea 220, genereaza un excedent urias de certificate verzi, care devin azi doar hartii fara valoare. Aceasta decizie, cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni si impozitarea certificatelor verzi la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii, inseamna, in opinia sursei citate, faliment iminent pentru marea parte dintre producatorii mici si medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *