Ingropat adanc sub sedimentele din nordul Oceanului Atlantic, zace un peisaj extraordinar

Ingropat adanc sub sedimentele din nordul Oceanului Atlantic, zace un peisaj extraordinar

Ingropat adanc sub sedimentele din nordul Oceanului Atlantic, zace un peisaj extraordinar. Geologii care cercetau zona pentru companiile petroliere, au descoperit o lume disparuta.

Formatiunile gasite au o varsta de 56 de milioane de ani.
„Arata ca harta unei tari de pe uscat, desi este la 2 kilometri adancime”, spun specialistii.
Pana acum, datele au reconstituit un peisaj de 10.000 de kilometri patrati la vest de Insulele Orkney-Shetland. Geologii sustin ca este parte dintr-o regiune mai vasta care era unita cu Scotia de astazi. Se pare ca inainte de aparitia oamenilor, cand planeta era mult mai calda si acest taram a „urcat” spre Norvegia.

Desoperirea reinvie discutiile despre continentul mitic, Atlantida.
Cercetatorii au prelevat mostre de sol luate de sub sedimentele marine formate in timp, dupa scufundarea acestei zone. Exista intr-adevar dovezi clare ca acest taram a fost candva la suprafata, pentru ca s-au gasit straturi de carbune si minereu. Pe de alta parte, „lumea disparuta” a fost de asemenea scufundata pentru o lunga perioada de timp, inainte sa fie la suprafata. Practic s-a ridicat din apa, a fost uscat si apoi s-a scufundat.
Intrebarea arzatoare pe care si-o pun expertii este acum „ce a dus la ridicarea acestui tinut si la prabusirea sa intr-un timp de 2,5 milioane de ani”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *