OPEC: Cererea mondiala de petrol va creste moderat in 2012

OPEC: Cererea mondiala de petrol va creste moderat in 2012

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a mentinut neschimbata estimarea privind cererea de petrol din acest an si a anuntat ca se asteapta la o crestere stabila pentru 2012, pe fondul incertitudinilor privind relansarea economica, potrivit raportului sau lunar dat publicitatii pe 12 iulie.

Cartelul estimeaza ca cererea de titei din 2011 se va stabiliza la 88,18 milioane de barili pe zi, ceea ce inseamna ca va fi mai mare cu 1,36 milion de barili pe zi decat cea din 2010.

In 2012, aceasta cerere se va majora la 89,50 de milioane de barili pe zi, a anuntat organizatia ai carei membri furnizeaza 35% din petrolul necesar la nivel mondial si care dispune de trei sferturi din rezervele intregii planete.

“Instabilitatea economiei mondiale afecteaza in mod negativ piata petroliera si impune o serioasa incertitudine pe termen scut”, a tinut sa sublinieze OPEC in raportul sau, citat de AFP.

OPEC ramane prudenta si pentru anul viitor, deoarece, “daca zona OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) va fi mai dinamica, cresterea tarilor in curs de dezvoltare va fi mai slaba decat in acest an”.

Pentru 2012, OPEC prognozeaza o crestere economica mondiala de 4,1% si o relansare a economiei Japoniei, care a fost grav afectata de seismul si tsunamiul produse pe 11 martie, precum si de catastrofa nucleara de la centrala Fukushima Daiichi.

In ceea ce priveste productia, sub presiunea facuta de cel mai important membru al sau, Arabia Saudita, OPEC a produs cu 0,52 de milioane de barili pe zi mai mult in luna iunie, ajungand la un total de 29,6 milioane de barili pe zi si revenind la nivelul de dinaintea crizei libiene.

In acest fel, cartelul a raspuns ingrijorarii manifestate de tarile consumatoare cu privire la majorarea pretului la petrol, care a dus la scoaterea pe piata a unei parti din rezervele lor strategice.

In schimb, productia de titei a Libiei, unde rebeliunea incearca inca sa il dea jos de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi, s-a prabusit, de la 1,56 milioane de barili pe zi la sfarsitul lui 2010, la 0,11 milioane de barili pe zi in luna iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *