Initiative cetatenesti privind deseurile, cercetarea, apa si educatia

  0
  569
  Undă verde pentru prima inițiativă cetățenească europeană găzduită pe serverele CE
  Initiative cetatenesti privind deseurile, cercetarea, apa si educatia

  Initiativa cetatenilor a fost introdusa de Tratatul de la Lisabona si ofera europenilor dreptul de a-si spune cuvantul asupra ordinii de zi a UE.
  Cand initiativa cetatenilor a intrat in vigoare, la 1 aprilie 2012, europenii au dobandit o noua oportunitate de a putea influenta agenda UE. Pana acum s-au inregistrat zece initiative. Fiecare are nevoie de un milion de semnaturi pentru a fi luata in considerare de Comisia Europeana ca propunere legislativa. Printre domeniile abordate de initiative se numara programele de schimburi pentru tineri, accesul la apa si experimentele pe animale.

  Initiativa cetatenilor a fost introdusa de Tratatul de la Lisabona si ofera europenilor care au dreptul de vot in alegerile europene dreptul de a-si spune cuvantul asupra ordinii de zi a UE. Initiativa reprezinta un instrument unic pentru consolidarea deschiderii si democratiei UE.

  Prima initiativa a fost inregistrata de Ziua Europei, pe 9 mai. Pana acum au fost inregistrate zece initiative, dintre care una a fost retrasa.

  Cele noua initiative abordeaza:

  suprimarea legislatiei UE in domeniul mediului si al energiei
  gestionarea responsabila a deseurilor
  obiectivele educationale comune
  oprirea experimentelor pe animale
  drepturi de vot pentru cetatenii UE care locuiesc in alt stat membru
  protectia embrionilor umani in cercetare si sanatatea publica
  accesul la apa
  tarifele de roaming
  cresterea mobilitatii.

  Pentru a fi luata in considerare de Comisia Europeana ca posibila propunere legislativa, o initiativa trebuie sa fie semnata in 12 luni de la inregistrare de cel putin un milion de cetateni UE, din cel putin sapte state. Domeniul initiativei trebuie sa intre in competenta Comisiei Europene.

  Comisia nu este obligata sa faca o propunere legislativa pe baza initiativei, insa, in cazul in care nu o face, trebuie sa explice de ce. In care in care Comisia face propunerea, aceasta va urma procedura legislativa obisnuita, adica trebuie sa treaca prin Parlamentul European si Consiliul UE.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.