Inspectie AIEA la Cernobil

Inspectie AIEA la Cernobil
Inspectie AIEA la Cernobil

O echipa de experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a inceput luni o inspectie la centrala nucleara de la Cernobal pentru a examina la fata locului cauzele prabusirii partiale a unei portiuni din acoperisul salii motoarelor reactorului 4 – unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume in 1986 – precum si a unui zid la 12 februarie, transmite portalul economic ucrainean Ubr, cu referire la presa de la Kiev, transmite Agerpres (4 iunie).

Un alt obiectiv al acestei misiuni AIEA este de a analiza stadiul lucrarilor pentru limitarea consecintelor acestui incident.

Echipa AIEA include deopotriva reprezentanti ai Organizatiei cu sediul la Viena si experti internationali in domeniul supravegherii sigurantei in ceea ce priveste emisiile de particule radioactive si a sigurantei in constructii.

Dupa cum a declarat directorul general al centralei de la Cernobal, Igor Gramotkin, inspectia are loc la initiativa conducerii centralei ucrainene, care a dorit o evaluare independenta a incidentului si a actiunilor intreprinse de catre personal in vederea eliminarii consecintelor sale.

La inceputul lunii februarie, o portiune din acoperis si un zid de la sala motoarelor reactorului 4 centralei de la Cernobal s-au prabusit in urma acumularii de zapada, suprafata avariata insumand de 600 de metri patrati. Autoritatile ucrainene au dat asigurari la acea vreme ca nu s-a produs nicio noua scurgere de radiatii in urma acestui incident, pe care l-a catalogat ca minor.

Incidentul s-a produs in zona structurii originale a centralei si nu in cea a sarcofagului din beton construit dupa accident, dupa cum a precizat atunci Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente