Insula distractiilor estivale

0
411

In mijlocul lacului Siutghiol din Mamaia va rasari o oaza pentru petrecareti.

Poluarea fonica si distractiile in aer liber pana in zori sunt doua dintre problemele estivale ale autoritatilor constantene in Mamaia. In ciuda amenzilor zilnice, multi dintre stapanii discotecilor sau cluburilor de pe plaja refuzau sa dea stingerea „din respect fata de turistii care vin sa se distreze la mare”. Pe de alta parte, multi dintre cei veniti in concediu reclamau ca zgomotul puternic le afecteaza somnul.

In acest context propice, Prima ria Constanta a gasit solutia: construirea unui orasel lacustru in mijlocul lacului Siutghiol din Mamaia. Raiul distractiilor din aceasta statiune va avea forma unei frunze de artar si va fi amplasat la 600 de metri distanta de malul lacului, in partea de nord a Mamaiei, in dreptul hotelului Caraiman. Aici se vor putea distra in voie cel putin 15.000 de turisti petrecareti.

Aprobat in unanimitate

Consilierii locali constanteni au aprobat vinerea trecuta proiectul cu unanimitate de voturi, mai ales dupa ce primarul Radu Mazare i-a informat in timpul sedintei ca exista deja doua companii spaniole dispuse sa investeasca 50-60 de milioane de euro, sume obtinute in urma incheierii unui parteneriat public privat. Spaniolii vor construi insula si o vor exploata in viitor, iar primaria va beneficia de un procent din profitul rezultat aici. Oraselul se va intinde pe o suprafata de patru hectare in mijlocul lacului Siutghiol.

Insula va fi legata de tarm printr-o pasarela lunga de 600 de metri si va fi functionala pentru accesul pietonilor. In caz de urgenta, pe pasarela vor putea circula ambulantele sau autospecialele pompierilor. Turistii vor avea la dispozitie si un trenulet automat pentru a putea fi transportati de pe mal pe insula plutitoare. „In mijlocul insulitei va exista un spatiu public pentru organizarea de diverse evenimente. De jur-imprejur vor fi magazine, baruri, cluburi de renume care se vor muta din statiune, restaurante si discoteci”, spune primarul Radu Mazare.

Cu spatele la Mamaia

Localurile de pe insula, care are si un mic port de agrement, vor fi construite cu spatele la statiune. „Ambarcatiunile vor putea veni pe toate intrandurile acestei frunze de artar si vor putea acosta in bazine interioare in dreptul restaurantului sau terasei dorite”, a adaugat primarul. Radu Briban, proiectantul studiului de fezabilitate, a informat consilierii ca, „asa cum a cerut Mediul”, o cantitate de 400.000 de metri cubi de pamant va fi dragata din lac.

Pentru acest proiect, Primaria Constanta asteapta acum avizul de mediu si aprobarea concesionarii celor patru hectare de pe fundul lacului. Lacul Siutghiol a intrat de curand pe lista zonelor de protectie speciala Natura 2000. Totusi, Ani Merla, seful Directiei de Protectia Mediului din Primaria Constanta, sustine ca zona protejata ocupa doar 16% din lac, in zona de stufaris, iar oraselul lacustru este mult mai departe de mal.

Potrivit oficialului, clarificarea statutului juridic al insulei este doar o chestiune de timp, din moment ce exista deja o hotarire de guvern, dar fara norme metodologice, privind dreptul administratiilor locale de a inchiria sau concesiona cuvetele lacurilor.

PROMISIUNI

Tariceanu, interesat de turism

Primarul Constantei sustine ca a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu despre proiectele turistice din zona. „Domnia Sa s-a aratat foarte interesat, chiar nu intelegea de ce nu se fac aceste lucruri, mai ales ca aceste proiecte sunt prevazute in studiile facute de cei de la Organizatia Mondiala a Turismului”, sustine Mazare. Premierul i-ar fi dat asigurari ca Primaria Constanta va obtine avizele necesare si pentru realizarea unui canal cu ecluza intre mare si lacul Siutghiol, pentru portul turistic din zona Cazino Mamaia, soseaua de coasta care leaga Constanta de Mamaia si pentru modernizarea portului de agrement Tomis.

Sursa: EVZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.