Serban Copot, ambasadorul Romaniei la „Play to Stop – Europe for Climate”: Unele asociatii eco ruleaza bani doar pentru a face poze

moby-serban-copot.JPGSerban Copot, ambasadorul Romaniei la „Play to Stop – Europe for Climate”: Ma bufneste rasul cand vad bugete de sute de mii de euro rulate de unele asociatii eco doar pentru a face poze

Uniunea Europeana se mobilizeaza si adauga inca un proiect eco in palmares. Campania „Play to Stop: Europe for Climate” se adreseaza tinerei generatii, europeni cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, care sunt informati de eforturile pe care UE le intreprinde pentru a proteja mediul inconjurator si care sunt indemnati sa aiba incredere in viitor, pentru ca viitorul sta in mainile lor. Campania cuprinde actiuni promotionale, concerte si activitati in mass-media. Actiunile campaniei se vor desfasura pana in decembrie in Cehia, Suedia, Marea Britanie, Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Bulgaria, Italia si Danemarca. Ambasador al tarii noastre a fost numit Serban Copot, membru al trupei Animal X, care povesteste, pentru Ecomagazin, cum a primit aceasta sarcina si ce presupune rolul sau de reprezentant al tarii noastre.

Sintia Radu, Ecomagazin (S.R.): De ce ecologie? Am citit ca ai studiat chiar la o facultate de profil. A fost o pasiune sau pe masura ce ai studiat ti-ai dat seama ca iti place? Cum se impaca muzica si ecologia?

Serban Copot (S.C.): Pasiunea pe care o manifest vizavi de natura in ansamblul ei se traduce prin ecologie. Nu porneste dintr-o dorinta meschina de a ma face remarcat, ci din dorinta de a ma face util. Muzica mi-a creat oportunitatea de a putea disemina un mesaj, oricare ar fi el, cu usurinta mai mare decat a unui om obisnuit. Pregatirea scolara pe care o fac este o consecinta deciziei pe care am luat-o in aceasta directie acum patru ani si urmareste doar imbogatirea cunostintelor specifice acestui domeniu nou in Romania. Am onoarea sa studiez sub indrumarea unor somitati in domeniu, precum domnul Mircea Dutu si sper sa ma ridic la inaltimea provocarii numita ecologie.

S.R: Spune-ne despre campanie. De ce te-ai implicat? Cum ai ajuns sa fii ambasador al Romaniei? Ce inseamna pentru tine si ce speri sa obtii in urma acestui program? Care e miza?

S.C: Uneori soarta nu este potrivnica celor care vor sa faca treaba serioasa, indiferent de domeniu, iar numirea mea in calitate de ambasador a confirmat acest lucru. Hotararea mea de a aborda problema ecologiei nu doar in preajma aparatelor foto si de a aborda acest subiect cu seriozitate a dat roade in relatia cu Comisia Europeana. Miza campaniei „Play to stop – Europe for Climate” este de a mobiliza tinerii in jurul luptei cu schimbarile climatice. Cum pot face asta? Calculandu-si amprenta de carbon pe site-ul www.generatiaverde.ro. Este primul pas concret in directia unei atitudini constiente fata de problemele schimbarilor climatice.

S.R: Consideri grija fata de natura si un prilej de a te dezvolta la nivel personal? Te simti mai bogat spiritual cand reusesti sa faci ceva ce poate ajuta ca cel de langa tine sau copilul lui sa traiasca intr-un mediu mai curat?

S.C: Orice om constient de conditia lui trecatoare cred ca simte implinirea spirituala pe care o dobandesti odata cu implicarea in rezolvarea problemelor celor multi.

S.R: In ce consta campania „Play to sop – Europe for Climate”? Cum te implici tu efectiv?

S.C: Comisia Europeana a pregatit trei evenimente la nivel european la care ambasadorii celor 11 tari in care se desfasoara campania vor lua parte. Primul eveniment a avut loc, deja, la Sockholm, pe 20 august. Va mai avea loc un eveniment pe 19 septembrie la Budapesta, care incheie Saptamana Europeana a Mobilitatii, iar in decembrie va avea loc ultimul eveniment la Copenhaga, concomitent cu summitul COP15 la care vor participa reprezentanti a 192 de state cu scopul de a semna un nou acord international care sa vina in continuarea Protocolului de la Kyoto.

S.R: Unul dintre scopurile acestei campanii este de a determina tinerii sa constientizeze importanta lor in conservarea mediului inconjurator. Sunt ei, oare, cei care polueaza mai mult sau care prejudiciaza cel mai tare mediul inconjurator?

S.C: Nu asta este ideea. Ideea este ca viitorul apartine celor tineri, iar el este condus si emulat de catre cei batrani. Cei in varsta sunt cel mai greu de dezobisnuit de metehnele energofage (n.r. „care consuma multa energie”) si cel mai greu de inlocuit din pozitiile de comanda. Tinerii trebuie sa actioneze constient si organizat. Primii pasi trebuie facuti cu curaj si determinare.

S.R: In ce alte campanii sau proiecte de gen te-ai mai implicat?

S.C: Este al doilea eveniment pan-european la care particip in calitate de reprezentant al societatii civile. Primul s-a desfasurat in 2008, la Parlamentul European, si a intrunit reprezentanti a 500 de ONG-uri europene in cadrul forumului AGORA on Climate Change. Am participat in cadrul Comisiei pentru Resurse si am negociat puncte importante pentru Romania.

S.R: Stiu ca ai infiintat o asociatie de profil, Green Generation Association. Care este scopul si cine este implicat?

S.C: Asociatia Generatia Verde am infiintat-o alaturi de baietii din trupa in luna mai 2006, cu scopul de a intra in legalitate cu opiniile pe care le aveam pe subiectul mediu. Acest lucru se intampla pe vremea cand acest subiect nu era la moda asa cum este acum. Asociatia noastra nu a folosit niciun fel de finantare externa si toate proiectele pe care le-a dezvoltat s-au facut cu eforturile membrilor. Cand vad bugetele de sute de mii de euro pe care le ruleaza anumite asociatii pentru a strange 50 de voluntari si a face poze, ma bufneste rasul si ingrijorarea. Mediul nu ar trebui sa constituie o sursa de venit si imagine pentru unii neaveniti din acest sector ONG. Respect voluntariatul si efortul bine intentionat al persoanelor care se implica in orice fel de actiuni care ajuta natura.

S.R: Cum privesc europenii ecologia?

S.C: Cu foarte mare deschidere, seriozitate si ingrijorare. Romania ar face bine sa trateze intr-un mod similar acest subiect pentru ca, daca acum tine de nivelul de civilizatie al unui stat, peste maxim 10 ani va tine de domeniul solutiilor concrete de supravietuire intr-o economie care a luat de mult timp calea energiilor regenerabile. Schimbarile climatice sunt insotite de o strategie de orientare a politicii energetice catre o independenta a U.E. fata de resursele combustibilor fosili.

S.R: In viata de zi cu zi, esti ecologist? Mergi cu bicicleta? Mananci bio?

S.C: Este a doua vara in care am circulat aproape exclusiv cu bicicleta prin Bucuresti. Intotdeauna am incercat sa insotesc mesajul cu puterea exemplului, nu sa vin si sa vand gogosi si dupa aceea sa ma urc in SUV.

S.R: Ce crezi despre cei care zic ca ” a fi verde” in Romania e o chestie la moda?

S.C: Au dreptate. As fi foarte fericit daca din aceasta fanfaronada ar iesi natura castigatoare. Din pacate, inevitabilul se produce si mesajul eco pierde din consistenta pentra ca este purtat pe buzele atator persoane care ori o fac dintr-o intentie buna, dar neinformata, ori din nevoia de a iesi in fata cu orice subiect – si aici avem destule exemple. Ii rog pe cei circumspecti sa nu ia in seama mojiciile unora, ci sa se concentreze pe subiectul in sine. Natura are nevoie de noi toti.

Sintia Radu, Ecomagazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *