Dupa tot sirul de sarbatori, putini dintre noi se mai gandesc pofticiosi la mancare. Dupa carnea care a fost nelipsita pe mese, parca prea mare si prea multa, e bine poate sa ne intoarcem la alimente mai blande. Ciupercile sunt o excelenta alternativa la carne si, in plus, poseda un gust cu totul delicat.
„Cu toate ca au multe proprietati benefice, exista riscul sa facem greseli atat in alegerea, cat si in pastrarea si prepararea lor, provocand uneori intoxicatii grave. Desigur, cele mai grave intoxicatii sunt acelea cu ciuperci otravitoare, dar sunt si intoxicatii cu ciuperci comestibile care au crescut pe un sol poluat. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumata si chiar de varsta, copiii si batranii fiind mult mai sensibili la otravire”, a mentionat Nicolae Gurschi, conferentiar universitar, seful sectiei de Toxicologie din cadrul spitalului „Sfanta Treime” din Chisinau. Consecintele intoxicatiei cu ciuperci pot fi ireversibile si fara drept la veto.
Care sunt cauzele intoxicatiilor cu ciuperci?
Cauzele intoxicatiilor pot fi mai multe si, pentru a ne proteja, trebuie sa le cunoastem:
* necunoasterea speciilor de ciuperci comestibile;
* culegerea in locuri poluate (de pe marginea drumurilor, gunoistile de la periferia oraselor);
* colectarea ciupercilor batrane (ele au proprietatea de acumula substante specifice doar lor si care nu sunt asimilate in organismul uman);
* cumpararea acestora in locuri neautorizate;
* implicarea in culegere a copiilor care nu stiu sa diferentieze ciuperca otravitoare de cea comestibila;
* prelucrarea termica deficitara (toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termica si nu se distrug, nu se elimina din ciuperca decat la digestie, cu exceptia doar a unor specii);
* conservarea ciupercilor in conditii casnice prin ermetizare (printre ciuperci deseori raman resturi de sol, in care se pot gasi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, in conditii anaerobe (fara aer) produce toxine, provocand o intoxicatie grava la om – botulismul. Nici chiar fierberea timp de 5 ore nu distruge acesti spori);
* folosirea ciupercilor crude in prepararea culinara (daca cu cativa ani in urma ciupercile se consumau crude, atunci in prezent, din cauza poluarii, nu se recomanda).
Nu exista indicatori specifici ai toxicitatii ciupercilor – ceapa si usturoiul care se schimba la culoare, lingura de argint. Gradul de toxicitate se determina doar in urma expertizei in laboratorul toxico-analitic. Este absolut gresit sa consideram ca ciupercile ce sunt mancate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensiva datorita metabolismului diferit de cel al omului.
Care sunt semnele intoxicatiei?
Intoxicatiile cu ciuperci reprezinta o problema medicala de o deosebita importanta, pe de o parte din cauza incidentei ridicate a acestora (in special, primavara si toamna), pe de alta parte din cauza gravitatii lor. Este, totodata, una dintre urgentele medicale majore la copil, deoarece un numar mare din intoxicatiile care se soldeaza cu deces se inregistreaza la copii.
Simptomele sunt foarte variate si se afla intr-o stransa corelatie cu specia de ciuperci, cantitatea de toxina consumata, precum si cu varsta persoanei care suporta intoxicatia. Perioada de incubatie depinde de specificul toxinei din ciupercile consumate.
Dr. Nicolae Gurschi afirma ca simptomele care anunta o intoxicatie se pot succede dupa minute, ore sau chiar zile de la consumul propriu-zis. La debut pot aparea greata, voma, diaree, dureri abdominale, transpiratia excesiva. Dupa cateva ore – bolnavul poate suferi de durere de cap, ameteala si agravarea starilor de voma. Ulterior, in lipsa ajutorului specializat, starea se inrautateste vadit, pot aparea complicatii severe cardiovasculare si insuficienta renala, ce pot duce la sfarsit letal. Exista si unele ciuperci care sunt incompatibile cu alcoolul, datorita substantei care blocheaza fermentii ce degradeaza metabolitii, alcoolului. In astfel de conditii alcoolul poseda o toxicitate sporita, chiar si in doze mici. Cea mai grava intoxicatie este provocata de ciuperca denumita Amanita Phalloides (ciuperca sarpelui) – in formele severe, finalul este letal. In general, medicii care se ocupa cu cazurile de intoxicatii cu ciuperci iau in calcul ipoteza acestui tip de intoxicatie severa.
Gama toxinelor este vasta, fiecare dezvoltand un anumit tip de sindrom (complex de simptome clinice). Cele mai importante sunt:
* sindromul faloidian – primele simptoame apar dupa 8-72 de ore de la consumarea ciupercilor. Toxinele actioneaza asupra tractului gastrointestinal, provocand ulceratii si dereglari de digestie de diferit grad, ulterior sunt implicate si alte organe: ficatul, rinichii si sistemului nervos. In cele din urma, se instaleaza insuficienta hepatica acuta si insuficienta renala acuta. Pot aparea schimbari severe din partea sangelui, a sistemului nervos central. Otravirea poate fi letala.
* sindromul muscarian sau sudorian – ciupercile actioneaza asupra sistemului nervos cu ajutorul acidului iboteic, muscimol, muscarina si altele. Rareori mortal, dar uneori grav, sindromul induce o scadere a tensiunii arteriale insotita de incetinirea batailor inimii, cresterea peristaltismului intestinal, diaree. Se manifesta peste 1/2-2 ore prin: inrosirea fetei, secretie abundenta de saliva si sudoare, dereglarea vazului si a digestiei, crize de plans si ras, dereglari psihice (halucinatii, stari de dezorientare si confuzie). Astfel de otraviri de obicei, se soldeaza cu insanatosire.
* sindromul neurotoxic – toxinele ataca preponderent sistemul nervos central si periferic, apar asa manifestari ca furnicaturi in membrele superioare si inferioare, durere si umflarea acestora, hiperestezie (stare de sensibilitate crescuta) in membre, uneori pana la stare confuzionala si halucinatii.
* sindromul hematotoxic (hemolitic) – cel mai frecvent acest sindrom apare in urma consumului de „zbarciogi falsi”. Pe primul loc este plasata distrugerea eritrocitelor din sange, procesul poarta denumirea de hemoliza. Daca nu intervenim operativ hemoliza poate duce la blocarea functionarii rinichilor. De asemenea, apare icterul (colorarea tegumentelor).Consecintele pentru organismul uman pot fi grave sau chiar foarte grave.
Care este algoritmul primului ajutor pe care trebuie sa-l acordam?
„Daca se constata aparitia simptomelor descrise anterior, apelam la serviciul asistentei medicale de urgenta. Primul ajutor medical trebuie acordat la domiciliu. Operativitatea poate salva vieti omenesti. Pana la sosirea medicului se initiaza lavajul gastric, adica spalaturi gastrice prin provocarea vomelor consecutive. Mai intai, persoana trebuie sa bea 1-2 litri de apa simpla, de temperatura camerei (nu se recomanda apa calda sau sarata). Procedura se repeta pana ce apa din stomac devine limpede, sau soseste ajutorul specializat. Se mai recomanda de a administra un purgativ (remediu care accelereaza peristaltismul intestinal), de exemplu sulfat de magneziu sau ulei de vaselina. In mod obligator, se indica un enterosorbent (carbune activat, cate 0,5grame la kilogram corp, cu o cantitate de 0,5 litri de apa)”, a adaugat dr. Nicolae Gurschi.
Deplasarea la spital se face numai dupa ce stomacul a fost curatat si toxinele eliminate, caci, altfel, ele sunt absorbite usor in sange.
Bolnavul este spitalizat in sectia de terapie intensiva sau toxicologie, singurul loc unde poate fi supravegheat indeaproape si competent, astfel incat sa se poata interveni cu masuri terapeutice rapide. In cazul intoxicatiilor grave pronosticul este greu de estimat. Sub o aparenta deloc grava se poate ascunde un pericol foarte mare.
Care sunt masurile de profilaxie?
* consumul ciupercilor crescute in mod artificial;
* ciupercile necunoscute sau suspicioase nu se culeg si nu se gusta;
* nu procurati ciuperci de la persoane straine de la marginea drumurilor sau in locuri neautorizate;
* nu implicati in procesul de colectare copiii;
* excludeti ciupercile din alimentatia copiilor;
* fierbeti ciupercile in cel putin 2 ape, scurgand apa si aruncand-o inainte de prepararea ciupercilor;
* nu conservati ciuperci si supuneti intreaga familie unui risc de imbolnavire;
* ciupercile sunt contraindicate pentru persoanele cu afectiuni ale tractului gastrointestinal (de exemplu, gastrite, ulcere, pancreatite).
Cine doreste vanatoare de ciuperci trebuie sa cunoasca bine ciupercile si locurile unde le pot culege!
Sursa: Flux