In Germania bonusul de casare oferit pentru automobilele vechi s-a dovedit atat de popular incat orasul Mannheim il da si pentru bicicletele vechi. Cei care sustin acest program spera ca oamenii vor fi astfel incurajati sa renunte la vechile lor masini si sa sara pe biciclete pentru a ajuta la salvarea mediului inconjurator.
bicicleta
Inspirat de programul primei de casare pentru vechile automobile pe care guvernul german l-a lansat in ianuarie, incepand cu luna mai pana in 200 de locuitori ai orasului Mannheim pot primi o prima pentru vechile lor biciclete. Orasul Mannheim spera sa impulsioneze afacerile locale si transportul pe doua roti oferind acest bonus pentru biciclete.

Programul reprezinta o initiativa a administratiei orasului si a organizatiei non-guvernamentale Biotopia, care organizeaza cursuri de pregatire pentru someri si pentru tinerii dezavantajati.

Vechile biciclete, care trebuie sa fie mai mult sau mai putin utilizabile, vor fi colectate la sediul Biotopia din gara principala din Mannheim si vor fi reparate. Banii pentru prime vin de la bugetul municipal al Mannheim.

Initial oferta era pentru doar 100 de biciclete, dar a fost marita pentru a cuprinde cererea in crestere. Initiatorii programului vor astfel sa-i incurajeze pe locuitorii orasului Mannheim sa-si foloseasca biciletele in locul masinilor atunci cand fac drumuri scurte.

Prima este disponibila doar pentru adultii rezidenti ai orasului care aduc dovada unei carti de identitate. Cei care spera sa primeasca banii trebuie, de asemenea, sa aduca o chitanta pentru bicicleta noua, cumparata in luna mai dintr-un magazin de biciclete din Mannheim. Bicicletele de curse, cele pentru copii si cele de teren nu sunt eligibile.

Mannheim este primul si, dupa spusele unui reprezentat al Biotopia, singurul oras care ofera o astfel de prima pana acum. Dar multe altele s-au aratat interesate, conform aceluiasi reprezentant.

Asociatia pentru Mobilitate Sustenabila, Verkehrsclub Deutschland (VCD), se opune primei de casare pentru automobile, care ofera 2.500 de euro celor care inlocuiesc o masina veche de cel putin noua ani cu una noua sau putin utilizata.

Acest program a fost creat pentru sustinerea industriei auto germane care a suferit o scadere brusca a vanzarilor si se pare ca functioneaza intrucat producatorii de vehicule mici au raportat cresteri mari in cererea locala.

In schimb, ecologistii sustin ca prima de casare nu ajuta prea mult la protejarea mediului inconjurator. Prima se aplica si la cumpararea masinilor mari consumatoare de combustibil. VCD considera programul ca fiind o risipa de bani si cere oamenilor sa aplice in mod simbolic pentru prime pentru inlocuirea unei masini vechi cu o bicicleta noua sau cu abonamente la transportul public.

Sursa: Spiegel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.