CONTROVERSE – Alimentele ecologice – sub lupa
Auzim tot felul de zvonuri despre alimentele ecologice: ba ca nu au nici un gust, ba ca nu sunt cu nimic mai bune decat cele conventionale, ba ca sunt acelasi lucru cu cele naturale. Chiar asa sa fie?

Alimentele ecologice sunt sub lumina reflectoarelor de cativa ani. Multi le cumpara pentru ca au incredere in ele, dar sunt destui si cei care carcotesc la adresa lor.

Prin “targ” umbla zvonul ca nu e nici o diferenta intre alimentele eco si cele naturale. Fals! Alimentele naturale nu contin intr-adevar aditivi sau conservanti, dar sunt facute din ingrediente conventionale, crescute cu chimicale si care pot fi modificate genetic.

FALS.
Sunt si voci care sustin ca mancarea organica are gust de “carton”. Probabil respectivii nu au mancat niciodata lactate, fructe sau legume bio. Chiar au gust comparativ cu produsele conventionale, care de cele mai multe ori sunt fade.

Un alt mit vehiculat este ca alimentele bio nu sunt mai sanatoase decat cele conventionale. Perfect adevarat, daca ne referim la zahar, pentru ca organic sau conventional, acesta tot o substanta chimic pura ramane. Insa daca “suratele” lor conventionale sunt sanatoase, atunci alimentele eco sunt mai sanatoase, lucru dovedit de numeroase studii.

Cele mai multe carcoteli sunt insa legate de pret: produsele bio sunt prea scumpe. Ceea ce nu este tocmai adevarat, pentru ca rotatia culturilor, furajele speciale, combaterea daunatorilor pe cai naturale, protejarea biodiversitatii in agricultura eco fac costurile de productie mai mari. Plus ca o alimentatie organica, sanatoasa si diversificata ne scuteste de mersul la medic.

Mai sunt unii care spun ca agricultura eco nu poate hrani lumea. Fals: agricultura intensiva, in voga la nivel mondial, distruge solul si polueaza, in timp ce cea bio protejeaza mediul inconjurator, da produse mai satioase si le aduce venituri mai mari fermierilor saraci.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here