Satul Francez, la Constanda

0
294

CAZUL BORDEI – Afaceristul a renuntat la 18 milioane euro
Mult a fost, putin a mai ramas. Schimbul de terenuri dintre Primaria Capitalei si Costica Constanda, respectiv intre Satul Francez si Parcul Bordei, a fost semnat sambata atat de primarul general Adriean Videanu, cat si de afacerist.

N-a mai fost nevoie nici de controversatul certificat de urbanism cerut initial edilului Sectorului 1, pentru ca s-a gasit un notar care sa accepte trocul si fara actul cu pricina. TROCUL. „Inima mare”, Constanda a renuntat la suma de 18 milioane de euro pe care-o ceruse drept despagubiri morale, primind in schimb un teren plin de vile de lux, la un pret de nimic. Dupa o campanie dusa de Jurnalul National de aproape patru ani, 28.000 de metri patrati din Parcul Bordei au fost salvati.

Sambata, Costica Constanda a primit la schimb 28.0000 de metri patrati in Satul Francez, precum si 39 de apartamente de lux, doua clinici medicale, o gradinita si cateva anexe cu doar 5.800.000 de euro, zona fiind una dintre cele mai bine cotate din Capitala. Pentru ca a facut afacerea vietii lui cu banii bucurestenilor, Constanda a renuntat, multumit evident de troc, la cele 18 milioane de euro pe care i-a cerut consilierilor generali pe motiv ca nu si-a inceput la timp lucrarile in Parcul Bordei. Schimbul s-a facut fara certificatul de urbanism cerut de primarul general edilului Sectorului 1. „Pentru ca autoritatea emitenta in materie de certificat de urbanism, respectiv primarul Sectorului 1, si-a declinat competenta, notarii, avand la baza declaratiile domnului Chiliman, au perfectat schimbul. Zilele acestea ma voi intalni cu proprietarii celor 4.600 de metri patrati din Parcul Bordei pentru a le oferi alternative. Vreau ca toata zona sa redevina a bucurestenilor”, ne-a declarat Adriean Videanu.

SMECHERIE. Urmeaza alt schimb, alti bani, alte pretentii. Oare n-ar fi fost mai simplu ca negocierile sa aiba ca obiect tot Parcul Bordei si nu o parte din el? Smecheria lui Constanda a functionat si de data asta. In prima faza a avut terenul din Satul Francez. Nimic de comentat, poate doar modalitatea in care a intrat in posesia lui, dar mai multe detalii, in numerele viitoare ale ziarului nostru. Ce a primit la schimb?. Simplu. Doua proprietati: Satul Francez si o bucatica din Parcul Bordei pe care a vandut-o, insa nu a prezentat acte niciodata. Ba mai mult, in prima faza cei 4.600 de metri patrati erau in Strada Turgheniev, acum fiind plasati pe Mircea Eliade. Din informatiile pe care le avem, multi copaci din Parcul Bordei s-au uscat, fiind tratati in asa fel incat sa piara cat mai repede, o tactica pe care Constanda a aplicat-o inca din momentul in care a intrat in posesia parcului. In 2004, afaceristul a primit un aviz de la nimeni alta decat Sulfina Barbu, pe atunci director al Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, pentru a taia cateva zeci de copaci. Numarul lor a trecut de 100, multi pomi fiind doborati fara nici un fel de autorizatie. Cu alte cuvinte, Constanda a distrus un parc al bucurestenilor si, culmea, nimeni nu i-a cerut socoteala. In acelasi timp, afaceristul s-a jucat cu nervii bucurestenilor blocand 18 milioane de euro. Pentru ca asa e-n viata: baietii destepti castiga, oamenii simpli pierd. Satul Francez era o afacere profitabila pentru Primaria Capitalei, zeci de milioane de euro completau bugetul Capitalei, bani ce proveneau din inchirierea vilelor de lux, acum in posesia lui Constanda. Municipalitatea a ramas cu doar cateva apartamente si un club.

Propunere PC de expropriere
Vicepresedintele PC, Marius Marinescu, va face astazi la Senat un amendament la proiectul sau care sa prevada exproprierea lui Costica Constanda de Satul Francez. „Constanda nu a fost niciodata proprietar in Satul Francez. Voi initia un amendament la proiectul de lege care prevede exproprierea lui Constanda de Parcul Bordei, astfel incat acesta sa fie expropriat si de Satul Francez”, a spus Marinescu, precizand ca schimbul incheiat intre Primarie si Constanda este abuziv, intrucat Parcul Bordei face obiectul unui litigiu intre municipalitate si Eco Civica. Marinescu a facut aceste declaratii cu prilejul lansarii candidatului PC la Primaria Capitalei, vicepresedintele PC Bucuresti, Codrin Stefanescu, care le-a promis bucurestenilor ca le va reda orasul ce le-a fost luat.

Ulterior, Stefanescu impreuna cu Marius Marinescu, Codrut Seres si Liliana Ghervasuc, simpatizanti ai PC si membri ai ONG-urilor au facut un lant viu in jurul parcului, cerand ca acesta sa fie salvat. „Respectati legea!”, „Stop nedreptatii din Romania!” au scandat participantii, care la final au primit cate o cutiuta de bijuterii din catifea rosie plina cu pamant din Parcul Bordei, „pamant mai scump decat aurul pentru ca este luat dintr-un teren ce valoreaza un miliard de lei”, dupa cum a precizat Stefanescu. Daca va castiga cursa pentru Capitala, Stefanescu a promis ca le va da bucurestenilor parcurile si toate spatiile verzi inapoi si va lupta pentru un oras curat. „Ne vom lupta cu toti si nu vom face nici o intelegere cu nimeni”, a spus Stefanescu. „Sper sa le dai parcurile! Da-ne aerul inapoi!… Sa dovedesti ca esti un pitbul! ..”, i-a cerut Ghervasuc candidatului PC la Capitala.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.