Introducerea energiei alternative in practica obisnuita

Introducerea energiei alternative in practica obisnuita
Introducerea energiei alternative in practica obisnuita
Introducerea energiei alternative in practica obisnuita

Principiul proiectului „Stimularea utilizarii sistemelor de energie alternativa in zona transfrontaliera prin infiintarea de centre microregionale” este de a cerceta resursele disponibile in anumite locatii si a identifica posibilitatile de utilizare a acestora ca surse de energie regenerabila.

Proiectul urmareste sporirea diversificarii economice si cresterea eficientei energetice, concentrandu-se asupra anumitor domenii cheie: energia termica, energia solara si bioenergia. Peste 200 000 de oameni din regiune beneficiaza de sistemele de energie alternativa dezvoltate in cadrul acestui proiect.

„Proiectul model contribuie la extinderea generarii de energie alternativa (eficacitate economica, economie de energie, recuperarea gazelor naturale) in randul institutiilor si al cetatenilor. Promovarea protectiei mediului va spori calitatea vietii populatiei.” Laszlo KICSINY, manager de proiect

Partenerii de proiect au incercat sa sensibilizeze oamenii si organizatiile din regiune cu privire la avantajele utilizarii resurselor energetice alternative, dezvoltand si diseminand in acelasi timp solutii inovatoare in acest sens. Ca exemple de rezultate concrete generate de proiect, putem aminti un Centru de Informare privind Energia Regenerabila, creat pentru a concepe solutii, si inlocuirea incalzirii pe baza de gaz cu solutii de incalzire alternative intr-un Centru Balnear si un Incubator.

Utilizarea inteligenta a mediului

Partenerii implicati in proiect – Consiliul Judetean Csongrad, Compania Publica Hommokert, Morahalom si Consiliul Local Mako din Ungaria si Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad din Romania – au cooperat cu experti si companii inovatoare din domeniul energiei pentru a familiariza publicul cu energia alternativa, astfel incat mediul inconjurator sa fie respectat atat in prezent, cat si in viitor.

Incalzire pentru un viitor luminos

Centrul de Informare privind Energia Regenerabila din Morahalom, Ungaria, permite expertilor sa modeleze solutii alternative prin metode arhitecturale, consultanta, educatie, studii si analize, precum si prin armonizarea proiectelor de mediu si dezvoltare interregionala.

Centrul ilustreaza posibilitatile de utilizare eficace a surselor de energie specifice regiunilor. De exemplu, regiunile insorite ar trebui sa se concentreze asupra energiei solare prin solutii arhitecturale, celule solare si colectoare solare. Pe de alta parte, zonele agricole si impadurite sunt mai potrivite pentru producerea de biomasa (plantatii de ierburi si copaci pentru energie).

Renuntarea la vechi si imbratisarea noului

In Ungaria, Centrul Termal si de Medicina Balneara al orasului Mako si Incubatorul din Parcul Industrial Mako au si rol de exemple privind noua abordare a producerii de energie. inlocuirea incalzirii pe baza de gaz cu solutii de incalzire alternative la Centrul Balnear si la Incubator sunt o dovada ca sursele de energie alternative functioneaza intr-adevar si constituie exemple si pentru alti utilizatori. A fost instalat un sistem termoenergetic pentru incalzire si furnizare de apa calda si s-au construit colectoare solare si pompe de caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *