Investitii de 1,5 miliarde de euro in turbine. Cate “mori de vant” are acum Romania?

Fa?a neagr? a energiei verzi
Investitii de 1,5 miliarde de euro in turbine. Cate “mori de vant” are acum Romania?

La finalul acestui an Romania a ajuns la parcuri eoliene cu o capacitate totala de circa 2.000 de MW, aproape cattrei reactoare de la Cernavoda, dupa investitii de aproximativ 3 miliarde de euro realizate numai in ultimii trei ani dezile. 2012 se dovedeste a fi cel mai bun an pentru industria eoliana, cu mai bine de 1.000 de MW noi pusi infunctiune fata de bilantul anului 2011, lucru care practic a dus la dublarea capacitatii instalate. Numai investitiile realizate in 2012 in acest domeniu depasesc pragul de 1,5 miliarde de euro.

Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica in acest moment sunt functionale sau in probe 23 de proiecte eoliene cu o capacitate totala de 1.738,5 MW. Cele mai mari proiecte sunt cele din localitatile dobrogene Fantanele si Cogealac, o investitie realizata de cehii de la CEZ. Dincolo de aceste proiecte, mai sunt alti 203 MW montati in proiecte eoliene de mici dimensiuni care nu intra in coordonarea dispecerelui national.

Astfel, tinand cont de datele publicate de Transelectrica, in acest moment in Romania se invart in total circa 800 de turbine eoliene.

Evolutia investitiilor realizate in acest domeniu in Romania contrasteaza cu situatia inregistrata la nivel global in domeniul investitiilor in energie regenerabila. Astfel, potrivit informatiilor publicate de Ernst & Young dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.

“In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune”, se arata in raportul publicat de Ernst & Young.

Analistii de la Ernst&Young au catalogat Romania ca fiind raiul din estul Europei pentru energie regenerabila, piata locala fiind a zecea tara la nivel global in ceea ce priveste atractivitatea pentru investitorii in energia eoliana dintr-un total de 40 de state analizate.

“Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana la inceputul lui 2012. Evolutia ulterioara pe parcursul anului, desi usor fluctuanta, a confirmat faptul ca tara noastra este una din cele mai atractive piete pentru investitii in energie verde. Astfel, Romania si-a mentinut cu succes pozitia, terminand anul in top 10 pe energie eoliana si pe locul 13 in ceea ce priveste indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabila”, au mai spus reprezentantii Ernst & Young.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *